:

Megtalálták a Tejútrendszer ősi szívét

Megtalálták a Tejútrendszer ősi szívét

Szakértők egy csoportja megtalálta a Tejútrendszer néhány legősibb csillagát, és felmérték pozíciójukat, illetve mozgásukat – írja az IFLScience. A friss tanulmány segíthet jobban megérteni, hogy miként született meg galaxisunk 13 milliárd évvel ezelőtt.

Az érintett csillagok alkotják a Tejútrendszer szívét.

Galaxisunk nagyjából 11 milliárd éve drámaian átrendeződött, ekkor alakult át a rendszer korongja. Ennek vékonyabb összetevője 105 ezer fényév átmérőjű, de csak 1500 fényév vastag, és még mindig születnek benne objektumok. A másik rész vastagabb, kevésbé sűrű, és a vékony összetevő szinte egészét beborítja. A Tejútrendszer közepén egy rúdszerű struktúra található, itt helyezkedik el az ősi csillagok többsége.

Sellwell / Getty Images

Hogy megtalálják az érintett objektumokat, a kutatók az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövét hívták segítségül. A legkorábbi csillagok csak hidrogént és héliumot tartalmaztak, a „szennyezettség” felmérésével így következtetni lehet az égitestek korára. A Gaia adatait speciális mesterséges intelligenciával elemezték.

A csapat képes volt beazonosítani a legkorábbi csillagokat. Ezek mintegy 12,5 milliárd éve születtek meg, és 30 ezer fényévre fekszenek a Tejútrendszer közepétől. A kutatók abban bíznak, hogy az érintett objektumok további vizsgálatával még több részletet deríthetnek ki galaxisunk kezdeti időszakáról.

The post Megtalálták a Tejútrendszer ősi szívét first appeared on 24.hu.