:

Stresszelő növények, permetező drónok, önvezető traktorok – a sci-fi betört a mezőgazdaságba

Stresszelő növények, permetező drónok, önvezető traktorok – a sci-fi betört a mezőgazdaságba

A high-end technológiák végérvényesen megvetették lábukat az agrárszektorban, és magyarok is ott vannak a világ leginnovatívabb vállalatai között. Olyan megoldások bukkantak fel ebben a szektorban, amelyek segíthetnek megoldani a globális élelmezési válságokat, és nem mellesleg rengeteg pénzt termelhetnek használóiknak.

Február 8-10. között kerül megrendezésre a világ legnagyobb mezőgazdasági tematikájú szakkiállítása, a Fruit Logistica. Az esemény régebben szinte kizárólag arról szólt, hogy a termelők, kis- és nagykereskedők találkozzanak, tárgyaljanak és üzleti megállapodásokat kössenek.

Üzlet Szalai Péter 1 perc olvasás
Berlinben néztük meg, milyen lesz a szép új (és zöld) jövő
Üzlet Szalai Péter 11 perc olvasás
A világ legnagyobb tech kiállításának nincs sok értelme a jelenlegi állapotában
Zöld Forbes 4 perc olvasás
A hazai mezőgazdaság kibocsátásai nőnek, de az innovációval le van maradva

Azonban egy ideje már számos olyan cég is felbukkant ezen a nagyszabású expón, amely a termékeivel, szolgáltatásaival e szereplőket célozza meg. Köztük olyanokkal, akik konkrétan sci-fi filmekbe illő, futurisztikus megoldásokat fejlesztenek.

A cél, hogy még hatékonyabbá tegyék a termelést, betakarítást és raktározást, növeljék a hozamokat, mérsékeljék a felesleges kiadásokat, a károkat, azaz segítsenek maximalizálni a bevételeket, és csökkenteni a felesleges kiadásokat.

Már most lehet tudni, hogy 2022-ben is lesznek olyan kiállítók, akik ilyen high-tech megoldásokkal rukkolnak majd elő. Ezek közül választottunk ki néhányat, amelyek ma még kuriózumnak számítanak, de benne van a pakliban, hogy idővel olyan elterjedtté válnak, mint az eke és a traktor.

Fruit Logistica magyaroknak

A Fruit Logistica kiállításon a tervek szerint több mint háromezer cég állítja ki megoldásait, és a szakmai látogatók száma elérheti az ötvenezer főt is. A rendezvényen magyar cégek is jelen lesznek, illetve várják természetesen a magyarországi látogatókat is. Ebben segítséget nyújt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, és rajtuk keresztül váltható kedvezményes belépőjegy, így aki érdeklődik az expó iránt, annak érdemes velük felvenni a kapcsolatot.

 

Tökéletes mikroklíma bárhol, bármikor

Első pillantásra úgy néz ki, mint egy szimpla konténer, amiben mondjuk ásót vagy kapát tárolnak, de a Tomato Piu által megalkotott Horto Professional ennél sokkal több. Ez ugyanis egy viszonylag kompakt és komplex ipari termesztési ökoszisztéma, amely lehetővé teszi akár 24 ezer palánta totálisan automatizált felnevelését.

Ideális körülményeket teremt. Kép: Horto

A szerkezet belül képes ideális mikroklíma megteremtésére, megteremti a nappal és az éjszaka természetes körforgását, szavatolja a megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot, valamint fenntartja a páratartalmat és az optimális hőmérsékletet.

A többszintes kialakításnak köszönhetően a termőterület összesen 67 négyzetméter úgy, hogy a konténer alapterülete csupán 27,5 négyzetméter.

Az egész ökoszisztéma egy ekkora konténerben kap helyet. Kép: Horto

E megoldás egyik nagy előnye, hogy a szabályozott mikroklímának, a szűrt levegőnek és az élelmiszer-minőségű anyagoknak köszönhetően nincs szükség rovarirtó, gomba- és gyomirtó szerekre. A víz igény pedig akár 90 százalékkal kevesebb lehet, mint a hagyományos termesztési technikák esetén.

Permetező drón Magyarországról

A kiállításon magyar cégek is jelen lesznek, így például az ABZ Innovation, amely a permetező drónok új generációjával rukkol elő. Ez a győri Széchenyi Egyetemmel közösen fejlesztett L10, amelynek megalkotásakor a biztonság, megbízhatóság és hatékonyság kapott elsődleges prioritást. A 16 ezer mAh-s akkumulátor által garantált üzemidő így kiemelkedő, a motorok azt is kibírják, ha vízbe esik a szerkezet.

A magyar fejlesztésű L10 drón egy evolúciós ugrás. Kép: ABZ Innovation

A szórórendszert úgy alakították ki, hogy a hasonló eszközöknél nagyobb területet lehessen ugyanannyi idő alatt ugyanannyi anyaggal beborítani. Ezzel pedig értelemszerűen pénz és energia takarítható meg. A cseppméret és a munkaszélesség is szabályozható, tehát a felhasználó rugalmasan, a körülményekhez igazíthatja a beállításokat.

Ráadásul a cégtől kapott információk értelmében még csak az út elején járnak, hiszen intenzíven dolgoznak a teljesen automatizált működésen, amelynek köszönhetően a vezérléshez sem lesz már szükség emberi közreműködésre.

A gépmadár csak felszáll, és szórja az áldást a földre, mint valami jó szándékú Skynet robot.

Intelligens világítás

Kicsit hasonló területen mozog a budapesti székhelyű Food Autonomy is. A vállalat többek között kifejlesztett ugyanis egy komplex, kifejezetten üvegházakba szánt okos világítási ökoszisztémát.

A lámpák intelligens, vezeték nélküli fényerő szabályozással, valamint függetlenül vezérelhető ventilátorokkal rendelkeznek, amelyek jobb hőkezelést, párologtatást és fotoszintézist biztosítanak.

Sofőr nélkül a farmon

Egyre több cég foglalkozik önvezető járművek fejlesztésével, és e trend megjelent már a mezőgazdasági szektorban is. A lengyel Maryniaczyk a Fruit Logistica kiállításon tartja majd új termékének világpremierjét, amely képes automatikusan szállítani a betakarított terményeket a válogató és csomagoló területekre, valamint képes azokat eljuttatni a teherautókhoz is egy mezőgazdasági komplexumon belül.

MI-nőségellenőr

A mesterséges intelligencia segítségével emeli a minőség-ellenőrzés szintjét a Clarifruit. Az izraeli cég egy olyan felhő alapú szoftverrel rukkolt elő, amivel az a céljuk, hogy egységes platformot hozzanak létre a piac szereplők számára.

A szoftver egy telefonos fotó alapján állapítja meg a minőséget. Kép: Clarifruit

A felhasználónak nincs más dolga, mint mobileszköz kamerájával képet készíteni a gyümölcsről vagy zöldségről, azt továbbítani a felhőbe, és az állomány vizsgálata során a mesterséges intelligencia képes pontosan megmondani, hogy egy termény mennyire friss.

Ezt követően a piaci szereplők egyrészt pontosan meg tudják határozni annak értékét, illetve így a cég szerint megelőzhető, hogy olyan élelmiszereket dobjanak ki, amelyek még egyébként felhasználhatóak.

Stresszelő növények

Már jó ideje felbukkantak az okosszenzorok a növénytermesztésben, azonban a svájci Vivent tud újat mutatni ebben a műfajban is.

A vállalat által kifejlesztett érzékelők, illetve a kapcsolódó elemző szoftver nem a páratartalmat, a talaj állapotát vagy a levegő hőmérsékletét vizsgálja, hanem a növények stressz szintjét.

A technológia képes észre venni, ha a zöldség, gyümölcs vagy gabona rosszul érzi magát, és az információt azonnal továbbítja egy számítógépre vagy telefonra.

A Vivent a növények stressz szintjét vizsgálja. Kép: Vivent

Ennek köszönhetően hamar észre lehet venni, ha valami baj van, ha kevés a tápanyag, a nedvesség, vagy valamilyen betegség jelei mutatkoznak. Ennek köszönhetően pedig értelemszerűen meg lehet előzni a nagyobb problémát, aminek hála rengeteg pénzt lehet megspórolni.

Automata drónok az üvegházban

Kevés futurisztikusabb dolgot tudok elképzelni, mint egy üvegházban totálisan automatikusan repkedő minidrónok raját, amik éppen a növényeket vizsgálják kameráik, illetve különféle szenzoraik segítségével. A Corvus Drones által megalkotott repülő madárkák viszont pont ezt csinálják.

A Corvus Drones repülő madárkái megfigyelik a növényeket az üvegházakban. Kép: Corvus Drones

Az ökoszisztéma részét képezi természetesen a szoftver is, amely a beérkezett adatokat feldolgozza, elemzi és a felhasználók rendelkezésére bocsájtja. A cég szerint a kis madarak sokkal jobb munkát végeznek, mint az emberek, mindent észrevesznek, és sosem fáradnak el.

The post Stresszelő növények, permetező drónok, önvezető traktorok – a sci-fi betört a mezőgazdaságba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés