:

Beütött a gyógyszerhiány, sokan az ország legmesszibb pontjába is elutaznak az orvosságért

Jelentős készlethiány alakult ki a magyar gyógyszertárakban. A Telex összegezte, mely szereket érinti a válság.

Több budapesti gyógyszertárban hiánycikké vált számos vényköteles és nem vényköteles gyógyszer. A Telex.hu kérdésére már egy novemberi interjúban elmondta a gyártók szakmai szövetségének vezetője, hogy az energia- és nyersanyagárak növekedése jelentős problémát okoz ennek az ágazatnak is.

Az eddigi információk alapján az alábbi készítmények fogytak el több fővárosi és vidéki gyógyszertárban is (a reklámtörvény miatt a termékek konktrét nevét nem írhatjuk le):

vényköteles, klonazepám hatóanyagú szorongáscsökkentő és görcsoldó készítmény, amivel főként szorongást, pánikbetegséget és epilepsziát kezelnek,megfázásos tünetekre használt paracetamol hatóanyagú forróital-porok,torokfertőtlenítő tabletták bizonyos típusai,ibuprofén hatóanyagú, gyerekeknek való láz- és fájdalomcsillapító szirupok,amoxicillin-alapú antibiotikumok,2-es típusú cukorbetegek számára előállított inzulinok, valamint a számukra fejlesztett kétféle, testsúlycsökkentést elősegítő készítmény bizonyos kiszerelései,ADHD kezelésére használt methylphenidate hatóanyagú gyógyszerek,sotalol hatóanyagú, szívritmuszavar megelőzésére használt gyógyszerek,felnőtt pelenkák.

A megkérdezett gyógyszertárak azt is elmondták: a legtöbb szernek kapható helyettesítő változata, ami azonos hatóanyaggal, csak más név alatt operál. Hozzátették:

a most nem forgalmazott termékek nagy részét valószínűleg január közepén lehet majd újra megrendelni, addig sokan akár az ország másik végéből is hajlandók elutazni, hogy beszerezzék a szükséges orvosságot.

The post Beütött a gyógyszerhiány, sokan az ország legmesszibb pontjába is elutaznak az orvosságért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés