:

Véget ért a NASA robotjának küldetése

Véget ért a NASA robotjának küldetése

A NASA szerint véget ért a Marson az InSight küldetése – írja az MTI. A robot néhány napja megható üzenettel búcsúzott, tudni lehetett, hogy a misszió rövidesen véget ér.

Az InSight földi irányítói már nem tudnak kapcsolatba lépni a leszállóegységgel, ebből arra következtettek, hogy energiája elfogyott.

A NASA közölte, hogy bár a további kommunikációra nem nagyon van remény, azért továbbra is figyelik, hátha sikerül fogniuk az űreszköz jeleit. Az InSight utoljára december 15-én lépett kapcsolatba a Földdel.

Az űrhivatal már májusban jelezte, hogy a marsszonda nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek, szeizmométere pedig csak júliusig tudja regisztrálni a marsrengéseket. Arról is előre tájékoztattak, hogy a küldetést formálisan az év végén szüntetik meg.

Az InSight négyéves missziója során több mint 1300 marsrengést észlelt, emellett feltérképezte a vörös bolygó rengésveszélyes régióit. A leszállóegység 2018 novemberében érkezett az égitestre, hogy tanulmányozza a szeizmikus hullámokat, adatai nagyban hozzájárultak a helyi geológia megismeréséhez. Az InSightnak köszönhetően egy egészen nagy marsrengést is dokumentáltak.

HO / NASA/JPL-CALTECH / AFP

„Láttam a küldetés indítását és landolását, és miközben egy űreszköztől való búcsúzás mindig szomorú, az InSight által végzett lenyűgöző kutatások okot adnak az ünneplésre” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA washingtoni tudományos missziós igazgatóságának helyettes vezetője. Mint hozzátette: a robottól kapott szeizmikus adatok nemcsak a Marsról, hanem más kőzet alapú égitestekről, köztük a Földről is rengeteg információval szolgálnak.

Az InSight a NASA második marsrobotja, amelynek missziója a vörös bolygón szálló por miatt ért véget: az Opportunity marsjárót egy globális porvihar tette működésképtelenné 2018-ban, küldetése hivatalosan 2019-ben ért véget. Az InSight irányítói abban reménykedtek, hogy a Marson jellemző erős szélviharok segíthetnek megtisztítani a leszállóegység napelemeit, de ez nem történt meg.

A NASA két másik működő marsjárója, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak.

The post Véget ért a NASA robotjának küldetése first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés