:

Újabb csavar az eddig is kritizált apaszabadságoknál

A munkáltatóknak is jutott egy rossz hír, nem csak a munkavállalóknak, akik az apaszabadság hatodik napjától már csak a távolléti díj 40 százalékát kapják meg.

„Az apasági szabadság első öt munkanapjára a munkavállaló részére járó távolléti díj és az azt terhelő munkáltatói közteher összege a munkáltató részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre” – vette észre a hvg.hu a szerdán kiadott Magyar Közlönyben, amiben az 5 munkanapról megduplázott apaszabadságról szóló törvénymódosítást és kapcsolódó kormányrendeletet is kihirdették.

Ez mit is jelent?

Avagy hiába emelik meg a január elsejétől született gyermekek után ötről tízre az apáknak kifizetett munkanapok számát,

a hatodik naptól a tizedikig már nem az állam, hanem a munkáltató cég állja az összeget, az állam ugyanúgy öt napból veszi ki a részét.

Több ebből Újabb csavar az eddig is kritizált apaszabadságoknál Uniós pénzek: a 9 ezer milliárdos terv elfogadva, de lesz még munka bőven

Ikreknél mi lesz a helyzet?

Szintén öt munkanapnyi állami térítés vonatkozik majd az ikerszületésekre, hiába térített meg idáig ezekben az esetekben hét napot is. A munkáltató így tehát külön két napot is veszít, mert az új rendelet nem különbözteti meg az ikerszületést a többitől.

Előzmények

Mint az már korábban kiderült, a hatodik és tizedik nap között a távolléti díj csupán negyven százalékát köteles kifizetni a munkáltató.Az ötről tíz napra duplázás az uniós irányelv szerint megszabott alsó határon történt meg, hiába adja ki a tagállamok többsége a direktívában megfogalmazott harminc nap szabadságot.

„Abban reménykedtünk, hogy az apaszabadság esetében valóban érvényesülnek majd az uniós irányelvek. Erre a törvénytervezetben azt látjuk, hogy még kevesebb lenne belőle, mint eddig volt” – nyilatkozta még novemberben Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Pénzcentrumnak.

Ahogy arra ősszel a szövetség Nőtagozata is felhívta a figyelmet:

„Miközben a legtöbb állam 30 nap apaszabadsággal ratifikálta az irányelvet, nálunk az uniós direktívában meghatározott minimumot kapják majd a magyar családok.”

The post Újabb csavar az eddig is kritizált apaszabadságoknál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés