:

Nem hiszel a mesékben? Akkor marad 20 százalékos kamatígérettel az inflációkövető állampapír

Nem hiszel a mesékben? Akkor marad 20 százalékos kamatígérettel az inflációkövető állampapír

Pár nappal az év vége előtt érdemes újra átfutni, hogy mi a helyzet a magyar állampapírokkal, milyen változások várhatók, mennyit fizetnek majd a következő időszakban. A legfontosabb következtetésben, tanácsban nincs változás: az inflációkövető állampapír tűnik a következő időszakban is a legjobb vételnek.

Az idei évet a magyar kisbefektető és az állampapírokat kibocsátó állam is rendkívül rossz szájízzel zárja. Reálértelemben a befektetők ritkán látható nagy veszteséget szenvedtek el azzal, hogy a magyar állampapírok a töredékét hozták az inflációnak, a kibocsátó pedig azért szomorkodhat, mert a lakosság az év vége felé hosszú tömött sorokban talicskázta kifelé a pénzét az állampapírokból. Ezzel meg is bukott a nagy terv arra, hogy 2023 végére a lakossági állampapír-állomány elérje a 11 ezer milliárd forintot.

Ez azért nagyon látványos változás, mert az év közepén már közelítette az állomány a 10 ezer milliárdot, ez azonban az év végére 8 ezer milliárd közelébe zuhant. A lakossági papírokból, leginkább a MÁP Pluszból távozó pénzek egy része ugyan nem lakossági állampapírba, jórészt diszkontkincstárjegybe vándorolt, de a lakosság ezzel együtt nettó eladó volt hónapokig.

Az ok prózai: az év nagy részében pocsék ajánlat volt a lakossági állampapír.

Miközben hónapról hónapra szállt el az infláció és módosultak drasztikusan felfelé a következő évre vonatkozó várakozások is, az adósságkezelő erre csak nagyon lassan reagált. A rövid futamidejű fix kamatozású lakossági papírok kamatait az év végéig a béka feneke alatt hagyták, a MÁP Plusz 4,95 százalékos ajánlatán se változtattak, valamint a lassan átárazódó, az inflációt csak hosszú késéssel lekövető Prémium papírok kondícióin is csak akkor édesítettek, amikor már abból sem tudtak eladni.

Interjú Ács Gábor 23 perc olvasás
„Egy barátom a NER-ből azt mondta: Zolikám, ez neked nem kell” – nagyinterjú a kihallgatott magyar milliárdossal
Interjú Vámosi Ágoston 11 perc olvasás
Egymillió forint feletti fizetést kellene adni a középiskolai tanároknak – Bojár Gábor-interjú
Napi címlap Kis Judit 13 perc olvasás
Ábel tízévesen Veszprémben szórólapozott, mára ikonikus céget vezet és amerikai Forbes-listán szerepel

Kielemezhették az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) a tanulságokat, mert van új Lakossági Állampapír Stratégia, amiben szerepel, hogy a lakossági tulajdonában levő állampapírok arányát 20-25 százalék között kell tartani, és ha ez sérül, gyorsan korrigálnak a feltételeken. E mellett több fontos konkrét változást is belengetett Kurali Zoltán ÁKK-vezér, a kisbefektetői szemmel legfontosabbakra térek most ki.

Lesz új sorozat az inflációkövető papírból már januárban.Aktívabban fognak játszani az inflációkövető kötvények kamatprémiumával.Megszűnik a 3-4 éves inflációkövető papír, a 6 éves mellett lesz hosszabb futamidejű is.Lesz új, fix kamatozású, ötéves lakossági papír, de majd csak az inflációs csúcs környékén, talán tavasszal.A MÁP Plusz marad, felfrissítik, kamata emelkedik majd.

Mi következik mindebből?

Amíg kiderül, hogy milyen kamatfeltételekkel kínálják majd az 5 éves fix kamatozású papírokat, ott vannak a nem lakossági, de persze bárki által vásárolható fix kamatozású kötvények. Ezek jelenleg 3–5 évre is 9 százalék feletti hozammal kaphatók, de 10 évre is 8 százaléknál magasabb fix éves kamat mellett találunk a kincstár kínálatában államkötvényt.

Aki csak egy picit is hajlamos nem hinni a mesékben, ezúttal abban, hogy 2024-re már 3-4 százalékra zuhan vissza az infláció, annak nem érdemes sokat dilemmáznia: az inflációkövető papírral nehéz melléfogni.

A jelenleg kapható rövid papír (2027/J) futamidejéből 4 év és 1 hónap van hátra, január 27-től már az idei brutál infláció alapján fizet majd picivel 15 százalék felett, 2024-ben pedig (a jelenleg 2023-ra várt infláció alapján) 18–19 százalék körül.

A hosszabb inflációkövető kötvény (2029/J) március 21-ig ketyeg 11,75 százalékon, onnantól lesz neki még hátra kerek hat éve a futamidejéből. Jövő tavasztól 2024 tavaszáig 16 százalék körül fizet majd, a következő 12 hónapban (2024 március-2025 március) pedig nagyon közel lehet a 20 százalékhoz. Ezzel nehéz versenyezni.

A diszkontkincstárjegy-hozamot követő Bónusz papírok kamata negyedévente változik, december 30-tól március végéig ez 14,6 százalék lehet, de utána várhatóan lefelé indul el. A csökkenés mértéke azonban teljesen bizonytalan.

Több ebből Olyat művel a forint, amit hónapok óta nem láttunk Uniós pénzek: a 9 ezer milliárdos terv elfogadva, de lesz még munka bőven

Ezek tehát a mai feltételek, nem tudhatjuk, hogy a hamarosan érkező új Prémium-sorozat prémiuma mennyi lesz. De még ha csökkentenék is a jelenlegi 0,75–1,50 százalékról, a következő két évben nagy valószínűséggel nem fog tudni velük lépést tartani senki.

A legérdekesebb kérdés, hogy milyen kamatot tesznek majd az új 5 éves fix kamatozású lakossági papír mellé csökkenő inflációs környezetben. Leginkább ezen múlik majd, hogy lesz-e komoly dilemmájuk az állampapírba fektető magyar kisbefektetőknek 2023-ban.      

The post Nem hiszel a mesékben? Akkor marad 20 százalékos kamatígérettel az inflációkövető állampapír appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés