:

Japánban 41 éve nem volt ekkora infláció… 3,7 százalékos

Vannak szegletei világunknak, ahol a rekordinfláció merőben mást jelent Magyarországhoz képest.

Japánban 3,7 százalékos maginflációt mértek idén novemberben egy évvel ezelőtthöz képest, írta meg a Bloomberg. 1981 óta az eddigi legmagasabb értéknek számít ez a szigetországban, az árak 15 hónapja emelkednek.

Csak idetesszük, hogy

a Központi Statisztikai Hivatal itthon novemberben 22,5 százalékos rekordinflációt mért egy évvel ezelőtthöz képest,a jegybank pedig inflációban (is) nehéz 2023-ra számít, már előtte decemberben 26–27 százalékra felpörgő inflációs adattal, hosszan nyúló tetőzéssel és továbbra is durván dráguló élelmiszerekkel. Több ebből Mennyit költenek a magyarok karácsonyi ajándékokra? A felmérésből kiderül Minimális engedményt kaptak az otthonfelújítási támogatás igénylői

Mit jelent Japánban a rekordinfláció?

Az élelmiszerárak 6, 9 százalékkal,a ruházati termékek 2,7 százalékkal,az üzemanyag, a villany és a víz 14, 1 százalékkal,a szállítási és távközlési szolgáltatások pedig 1,6 százalékkal drágultak.

Ez éves szinten 3,7 százalékot jelent, ami a friss élelmiszerárakat még nem foglalja magába, de az olajtermékárakat már igen.

Októberben 0,6 százalékos volt a havi emelkedés, novemberben pedig 0,3 százalékos. Mindez azért is meglepő, mert az országban egyébként a defláció a jellemző, a jegybank 2013-ban agresszív monetáris lazítási politikát indított, hogy megsegítse az országot.

The post Japánban 41 éve nem volt ekkora infláció… 3,7 százalékos appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés