:

Az év legjobban várt ünnepe, mégis ilyenkor szorongunk – mit tehetünk a stressmas ellen?

Az év legjobban várt ünnepe, mégis ilyenkor szorongunk – mit tehetünk a stressmas ellen?

A karácsony minden év talán legvártabb ünnepe, de egyben a magánéleti válságok és családi feszültségek kicsúcsosodásának időpontja is. Mi ennek az oka, és mit tehetünk ez ellen?

Egyre több cikk és tanulmány számol be a karácsonyi stresszről, azaz a stressmas jelenségéről, amit a legtöbb esetben az elvárásokhoz, a siettetség érzéshez és a magas költségekhez kötnek.

A Corvinus Egyetem 2021-es tanulmányában Hegedűs Dóra egyetemi hallgató és Mitev Ariel Zoltán egyetemi docens megállapították, hogy a fiatal felnőttek számára az ünnepek materiális vonatkozása, a korai marketing, a munkahelyi évzárás és a vélt vagy valós elvárások jelentik a fő szorongást.Egy Los Angeles-i kutatóintézet kardiológusa, Robert A. Kloner vizsgálatában kimutatta, hogy az ünnepek alatt gyakoribb a szívinfarktus, ami szintén köthető a stressz megnövekedett szintjéhez.Christopher Dwyer a Psychology Todayen arról ír, hogy a karácsonyi periódusban jellemző a kimerültség, a fejfájás, az inszomnia és az ingerlékenység – ám a stressz szintje nagyban függ a reziliencia-szintünktől, a környezetünktől és az adaptációs képességeinktől is.

De mégis, mi az oka annak, hogy az év egyik legvártabb, legszeretettebb ünnepe valódi aknamezővé vált?

Mitől szorongunk ennyire?

A válasz több irányba vezet, mi most a fenti tanulmányok alapján a legjellemzőbb tényezőket gyűjtöttük össze.

A Pénzcentrum két évvel ezelőtti felméréséből kiderült, hogy

az olvasók egyharmada számára karácsonykor minden stresszel jár,az emberek 53 százaléka pedig kifejezetten az ajándékozástól és a költekezéstől fázik.

A korábban említett corvinusos kutatás globálisabb szempontokat is figyelembe vesz, és megkülönböztet úgynevezett eustresszt (azaz jótékony stresszt), valamint distresszt (azaz káros stresszt.)

Legyél jobb! Gólya Ágnes 7 perc olvasás
Minden nagyon drága? Akkor végre van esélyünk egy normális karácsonyra
Legyél jobb! Takács Dalma 8 perc olvasás
Túlalvás, ingerlékenység, levertség – lehetséges, hogy szezonális depresszió áll a háttérben? – Forbes × Mélylevegő
Legyél jobb! Takács Dalma 7 perc olvasás
CBD olaj, felnőtt színező, táncterápia: 8 ajándékötlet, amivel támogathatod szeretteid mentális egészségét

A leggyakoribb stresszfaktorok a kutatások alapján

A munkahelyi évzárás hatására sok helyen többletmunka keletkezik, valamint erre az időszakra esik az egyetemi vizsgaidőszak is.Bár a covidéra elvileg lecsengett, sokan aggódnak az idősebb vagy beteg rokonokkal való találkozás miatt.Az ajándékvásárlás az egyik legfőbb stresszfaktor, aminek legfőbb okai az ötlettelenség és a kapkodás, valamint a kötelezettségteljesítés érzése.A korai marketing és a bolti tömeg sokak számára azt jelzi: folyamatosan késésben vannak.Szintén idetartozik a pénzköltéstől való szorongás – legyen szó az ajándékokról, a fenyőfáról vagy az ünnepi menü összeállításáról –, ami kéz a kézben jár a pazarlás okozta szorongással, ezáltal a klímaszorongással.Sok családnál kiéleződnek a nemi sztereotípiák, mert az ünnepi készülődés során felerősödnek a klasszikus férfi-női szerepek. A kutatások azt is alátámasztják, hogy a stressmas elsősorban a nőket érinti.A logisztikai, szervezési feladatok is sokakat megviselnek – legyen szó a munkaszervezésről vagy a családlátogatásról.Előtérbe kerülhetnek a korábban szőnyeg alá söpört problémák, például az elégedetlenség, a párkapcsolati problémák, a fel nem oldott családi viszályok.Előtérbe kerülhet az elvesztett családtagok hiánya is, így újraaktiválódhat a gyász érzése.És jellemző még a kudarctól való félelem – például mert az ünneplés nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, vagy nem találjuk meg a megfelelőnek vélt ajándékot.

De akkor mit tehetünk?

Az elmúlt két hétben elárasztották a pszichológiai blogokat és Instagram-oldalakat a karácsonyi mentális jóllétet segítő tanácsok.

Hegedűs Dóra és Mitev Ariel Zoltán tanulmányában több megküzdési stratégiát számításba vesz, bár ezek nagy része az ünnepek előtti periódusra fókuszál. Ilyen például az előretervezés, az online vásárlás vagy a home-made ajándékok készítése, amikkel az ajándékozással és siettetéssel járó stresszt csökkenthetjük.

Mások a családi konfliktusok elkerüléséhez adnak mankót. A Mélylevegő Projekt legutóbbi posztjában a tapintatos kommunikációhoz ad tippeket, a Pszichodiák stresszkezelő mechanizmusokat javasol, Scheller Virág pszichológus pedig a határok megtartásában nyújt segítséget.

Több ebből 399,9 – találd ki, mi ez! Az év legjobban várt ünnepe, mégis ilyenkor szorongunk – mit tehetünk a stressmas ellen?

A legfontosabb tanácsokat most a Forbes.hu is összegzi.

1. Nem a drága ajándéktól lesz szebb az ünnep.

Meglehetősen nehéz úgy felszabadultan ünnepli, ha közben amiatt tördeled a kezed, hogy milyen összegben vásároltál ajándékot a szeretteidnek. Amennyiben szorongást okoz számodra a költekezés, beszéld meg a családoddal, hogy idén tárgyak helyett egy közös kirándulással ünnepeljetek, vagy találjatok ki egy, a korábbiaktól eltérő, de komfortos konstrukciót az ajándékozásra.

2. Jelöld ki a határaidat.

Attól még, hogy karácsony van, nem kötelességed olyan emberekkel ünnepelni, akik mellett nem érzed magad komfortosan. Ne feledd, mondhatsz nemet számodra kényelmetlen helyzetekre és kérdésekre is, és nem kell minden rokonodnak beszámolnod arról, hogy áll a karriered, mikor tervezel gyereket vagy miért nem iszol még egy kupicával.

3. Ünnepelhetsz máshogy, mint a többiek.

Választhatod az egyedüllétet, választhatod a barátaidat, választhatod csak bizonyos rokonaidat, vagy akár a teljes ünnep szkippelését is. És mindegyik tök oké.

4. Ha lemerül a szociális akkumulátorod, legyél egy kicsit egyedül.

Nem csoda, ha három nap masszív együttlét után igényelsz egy kis csendet. A karácsony szóljon elsősorban rólad, és szervezz olyan programokat, amikben feltöltődhetsz, egyedül lehetsz és értékelheted az éved. Mikor volt időd utoljára egy nagy sétára a természetben például?

5. Tartsd be a rutinod, tarts mértéket.

Nem azt mondjuk, hogy kelj fel reggel 7-kor és ülj laptop elé – Isten ments! Arra viszont ügyelj, hogy ne boruljon fel teljesen a bioritmusod, és csak annyit egyél és igyál, amennyi tényleg jólesik. A karácsonyi lakomáknál komoly veszélyt jelentenek a tukmáló rokonok, de ez egy újabb remek lehetőség, hogy gyakorold a nemet mondást.

The post Az év legjobban várt ünnepe, mégis ilyenkor szorongunk – mit tehetünk a stressmas ellen? appeared first on Forbes.hu.