:

Egy fenékkel két lovat? Ki hiszi el ennek az embernek?

Egy fenékkel két lovat? Ki hiszi el ennek az embernek?

Többéves mélyponton a Tesla, úgy passzolja el részvényeit, mintha nem lenne holnap, és közben botrányt botrányra halmoz a Twitterrel. Ezek után csoda, hogy Elon Musk vagyona rövid idő alatt százmilliárd dollárt esett?

Tegnapi 125,35 dolláros záróárfolyama is több mint kétéves mélypont lett volna, december 23-át viszont szabályos szabadeséssel nyitotta a Tesla, tőzsdenyitáskor azonnal 121 dollár közelébe zuhant az árfolyam.

Ez éven belül is 69–70 százalékos esés, eddigi legmagasabb, november 4-i 409,97 dolláros záróárfolyamától pedig bőven messze jár az Elon Musk-féle elektromosautó-gyártó papírjának értéke. Amióta a dollármilliárdos üzletember a Twitter közösségimédia-platform tulajdonosa, azóta csaknem a felére esett a Tesla árfolyama.

Mínusz százmilliárd dollár

A világ leggazdagabb embere igazából már nem is az, nemrég letaszította őt a trónról a Louis Vuitton és társait birtokló luxusmárkacsoport feje és családja a Forbes valós idejű milliárdoslistáján. A cikk írásakor Musk becsült vagyona 145,5 milliárd dollár – összehasonlításképp, a szeptemberben megjelent Forbes 400 amerikai gazdaglistán még 251 milliárdra becsülték a vagyonát,

ami tehát százmilliárd dollárnál is nagyobb különbség.

A november 4-i Tesla-csúcson Musk becsült vagyona 320,3 milliárd dollár volt.

A Tesla árfolyama 2022-ben. Forrás és ábra: Google Finance

Többet „semmilyen körülmények között” sem

A vagyon egy részét természetesen a Teslában birtokolt része teszi ki a cégvezérnek. Musk épp csütörtökön tartott Spaces bejelentkezést új portékáján, a Twitteren. Az élő beszélgetést egy ponton közel 60 ezer fiók hallgatta.

Az Axios szerint Musk itt kijelentette: a következő másfél–két évben, tehát körülbelül 2025 előtt egyetlen Tesla-részvényen sem ad túl most már. Legalábbis, ahogy ő fogalmazott,

„jövőre semmilyen körülmények között sem, és valószínűleg az azt követő évben sem”.

A beszélgetést követően, tőzsdezárás után két százalékot is erősödött a Tesla, erre jött végül a mai csúfos nyitás.

Mint ismeretes, Musk masszív értékű Tesla-részvényen adott túl az elmúlt időszakban, főleg hogy finanszírozni tudja 44 milliárd dolláros Twitter-üzletét. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentumok szerint csak idén 23 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényt – ebből közel hétmilliárdot csak október végén, a Twitter végleges megkaparintása után.

Több ebből 399,9 – találd ki, mi ez! Japánban 41 éve nem volt ekkora infláció… 3,7 százalékos

Tesla vagy Twitter, Twitter vagy Tesla?

A Tesla zuhanása főképp annak szól, hogy Musk kvázi részmunkaidős vezér mindkét vállalatban. És nehezen győzi meg a piacot arról, hogy a két cégben vállalt szerepe nem megy a másiknak rovására, vagy hogy ígéreteinek eleget tud tenni.

Főleg úgy, hogy Musk közben több tízmilliárd dollár értékben adja el folyamatosan részét a Teslából,

amióta pedig övé a Twitter, fogalmazzunk úgy, nincs egy perc nyugtunk sem

hektikus cégvezetési és döntési stílusa miatt az előfizetéshez kötött verifikálástól kezdve akár a magánrepülőjéről beszámoló újságírók kitiltásáig.

Mindez természetesen a Tesla üzletének is árthat, ennyi kellemetlen hír hallatán egyre többen fordulhatnak el a márkától és a tech milliárdostól, és egyre többen mondják le előrendelésüket vagy tartós bérletüket a cégnél.

Hiszel?

Musknak ennek fényében kell valahogy imponálnia a piacnak, muszáj elhitetnie, hogy egyensúlyra lel a két cég között, és hogy minden, amit ezért tesz, nem csak üres ígéret. Csütörtökön elmondta például, hogy amióta övé a Twitter, egyetlen fontos értekezletről sem hiányzott a Teslánál.

Ami pedig Twitter-beli mindennapjait illeti, most épp arra hívta fel újra a figyelmet (szimpátiaszavazásba csomagolva), hogy nem tervezi örökre ő vinni a boltot, egy napon majd megtalálja az utódját. Már ha talál olyat, aki – mint fogalmazott – „van akkora őrült, hogy elfogadja az állást”.

The post Egy fenékkel két lovat? Ki hiszi el ennek az embernek? appeared first on Forbes.hu.