:

Magyar gasztronómia 2022-ben: izgalmas nyitások, fájdalmas hiányok, újabb viharfelhők

Magyar gasztronómia 2022-ben: izgalmas nyitások, fájdalmas hiányok, újabb viharfelhők

Nem volt könnyű év ez az éttermesek számára, de már látszik az alagút eleje. 2023 még keményebb lesz. Ennek ellenére van pár örvendetes fejlemény és új piaci szereplő is a gasztronómiában.

A covid által alaposan megtizedelt éttermi szcéna éppen csak elkezdett feleszmélni, már megjelentek az újabb viharfelhők, és nem úgy tűnik, mintha elvonulnának a közeli jövőben. „Enni mégiscsak kell valamit” – ilyen és ehhez hasonló bölcsességekkel igyekszik magát érzelmi infúzióban részesíteni a szakma, de sokak számára ez már csak a halottra lehelt csókkal ér fel.

Az év végi, kicsit erőteljesebb szezon után komoly zárási hullám várható, sokan eltűnnek majd végleg a palettáról. Ennek ellenére vannak új piaci szereplők is, na meg a felhők fölött mindig süt a nap, szóval nézzük, hogy mik a szív (és gyomor)derítőbb jelenségek a magyar gasztronómiában.

Több ebből Első közös társasukért remegve fizettek tízezer forintot, most abból élnek, hogy játszanak Új úti cél a Ryanairnél, tavasszal ideális program lehet

Éttermek

Bár nem idén nyitott, de óriási megújuláson ment keresztül a zuglói Szaletly, és egyben kiváló bizonyítékát hozza annak, hogy nem csak a Bazilika 20 méteres körzetében szabad éttermet nyitni. A kertből a beltérbe húzódott, szuper az enteriőr, izgalmas és szépen tálalt, hagyományokat is őrizgető, de mégis újító ételek. Ha egyet kívánhatnánk, akkor a desszert vonalon szeretnénk még egy kis finomhangolást.

Huszár Krisztián (lásd borítóképünkön) neve sok éve már a fenegyerekeskedéssel forrt össze, ideje volt, hogy kicsit higgadtabb, de semmiképp sem öreges formáját is megvillantsa. Erre kiválóan alkalmas a Sho restaurant, ahol igen optimista vendégtérrel igyekeznek nemcsak a környékbeli irodaházakat, mint például a Mol-tornyot, hanem a távolabbi vendégeket is megnyerni. Aki igazán otthonra lel itt, akár reggeltől késő éjszakáig is maradhat a háromféle funkciónak (étterem, bár, speciality kávézó) köszönhetően.

Huszár persze nem tud teljesen hátat fordítani a vietnámi inspirációknak, de alapvetően magyaros a stiló.

Balra a Szaletly, jobbra a Sho. Fotók: Jókuti András

Persze rengeteg új hely nyitott, de azért erősen imitált azoknak a száma, amik gasztronómiai téren is igyekeznek valami jelentőset letenni az asztalra (pun intended). Kifejezetten megéri benézni a Babka Delibe, a Fleischer restobárba, a Figi és Lipikébe vagy az Arquitecto Pitpitbe. Bizony, úgy tűnik, vége az unalmas köznevek divatjának, és mindenki markáns, figyelemfelkeltőt igyekszik helyette választani. És még egy kakukktojás: a Pick Deli, igazi, hamisítatlan retro ízek, de azok profin.

Fájdalmas hiányok

Továbbra sem létezik igazán erőteljes és magas színvonalú hagyományos cukrászda. Pedig nemcsak a krémesrajongók, hanem az idelátogató külföldiek is nagyon hálásak lennének érte.Várjuk, hogy tovább erősödjön a vidéki gasztronómia. Az országos Michelin kalauz ebben adott egy lökést, de azért ez a lökés lehetett volna erőteljesebb is, egy-egy tányéros ajánlás talán kevés lesz, hogy elkezdjenek özönleni a turisták. Ehhez hasonlóan remélhetőleg folytatódik a külvárosok, helyi vendéglők izmosodásának trendje is.Persze nyitott időközben további jó pár nápolyi pizzázó, közel-keleti sharing concept, kreatív kürtőskalácsozó, és talán még kézműves burgerező is. De igazából már nagyon várjuk az új trendeket, és a kicsit merészebbet, na meg főleg egyedibbet álmodó vendéglátósokat.

Események – kitekintő 2023-ra

Rögtön már januárban lehet szurkolni például a magyar Bocuse d’Or csapat lyoni versenyzése kapcsán Dalnoki Bencének. 23-án, az eredményhirdetés napján főz ő, így csak egy pár óra türelem kell majd, hogy kiderüljön, sikerül-e hasonlóan magas színvonalú versenyzéssel előrukkolni, mint idén az európai döntőn Budapesten. Spoiler: sikerülni fog!Folytatódik nagy reményekkel a Gourmet Fesztivál is, a hazai éttermek legnagyobb seregszemléje. Érdemes máris beírni a naptárba a dátumokat, június 2-4-ig igyekeznek most már teljesen elkerülni az esőt, na meg a zivataros évszázadokat.

A borítóképen Huszár Krisztián executive chef a Sho restaurant konyháján.

The post Magyar gasztronómia 2022-ben: izgalmas nyitások, fájdalmas hiányok, újabb viharfelhők appeared first on Forbes.hu.