:
Breaking News

Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted

Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted

Sokszor láttunk már csúfos bukást akkor, amikor egy cég olyan notebookot akart gyártani, ami egyszerre státuszszimbólum, megbízható üzleti modell, de alkalmas akár AAA játékok vagy teljesítményigényes szoftverek futtatására, és filmezésre is kiváló. Az Asus is megpróbálkozott ezzel, így született meg a ROG Flow X16, amely sokat ígér, és amellyel kapcsolatban pont emiatt lehet szkeptikus az ember.

Az Asus 2022 végére a világ egyik legbefolyásosabb, legerősebb és legelismertebb laptopgyártójává küzdötte fel magát. Köszönhető ez annak is, hogy a cég nagyon komolyan ráfeküdt arra, hogy az olcsóbb modellek mellett az innovatív, ám drága termékeket tömörítő prémium kategóriában is előrukkoljon jó megoldásokkal.

A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts?
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Komoly extrákkal tömték ki az új Microsoft Surface laptopokat, de az áruk gyilkos
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?

Az egyik idei nagyágyújuk a Flow X16, ami bár a ROG (Republic of Gamers) család tagja, de amiről mégis azt állították, hogy sokkal több, mint egy újabb gamer notebook a sorban.

Elegáns dizájn

Az mindenesetre tény, hogy ez a külsején is látszik, hiszen a legtöbb mai, játékosoknak szánt notebookkal ellentétben kifejezetten elegáns, letisztult dizájnnal bír.

Nincsenek ormótlan légbeömlők, idétlen és funkciótlan kitüremkedések, és szerencsére a totál felesleges, energiapazarló RGB LED-eket is lespórolták róla.

Az acélszürke, fémes hatású készülékház kellően merev, tapintása kellemes, a zsanérok pedig stabilan tartják a képernyőt.

Kifejezetten elegáns külsővel bír. Egyáltalán nem “gameres” a megjelenés. Kép: Asus

A vastagsága nem éri el a két centimétert, a tömege picivel több mint két kilogramm, és ahhoz képest, hogy egyébként mekkora (35,5 x 14,5 cm) egészen kényelmesen hordozható. Csatlakozókínálat terén hozza a kötelezőt, hiszen van rajta 2 hagyományos USB, egy USB-C, HDMI és kártyaolvasó is.

A megjelenése szerencsére egyáltalán nem bazári.

Én mondjuk egy DisplayPortot tettem volna még rá, de ez tényleg csak apró hiányosság. Található rajta még egy érdekes, szokatlan kimenet is, amelyen keresztül egy külső videókártya is egyszerűen rádugható, hogy ha valaki nem lenne elégedett a teljesítménnyel.

Szokatlan képernyő

A magas képfrissítési ráta (165 Hz) miatt ebbe a termékbe nem egy OLED kijelző került, és emiatt előzetesen egy kicsit tartottam attól, hogy fakók, fátyolosak lesznek a tónusok, és foltos lesz a kép, de felesleges volt aggódni.

A Mini LED háttérvilágítású, 16 hüvelykes, nagy felbontású megjelenítő (2560 x 1600 képpont) ugyanis megdöbbentően jó, szinte OLED hatású látványvilágot produkál.

A kontraszt óriási, a tónusok markánsak, a fényerő kiemelkedő, és emiatt a HDR effekt kifejezetten látványos, a kép minősége tényleg abszolút elsőrangú. Csak teljesen sötétben tűnik fel, hogy a fekete helyett valóságban igen sötét szürkét látunk.

A kijelzője teljesen kihajtható, így akár tabletként is bevethető. Kép: Asus

Maga a képernyő érintésérzékeny, ami önmagában szuper hasznos, és a termék dobozában megtalálható egy aktív toll is. Ráadásul a kijelző 360 fokban kihajtható, így a készülék tabletként is bevethető. A 16:10-es képarány pedig munkára és játékra is jobb, mint egy megszokott 16:9-es kijelző.

Döbbenetesen erős

Az alkatrészekkel a mérnökök nem spóroltak, ugyanis túlzás nélkül állítható, hogy abszolút első vonalbeli hardver került bele. Az AMD Ryzen 9 processzor, az NVIDIA RTX 3070-Ti videókártya, a 32 GB DDR5 RAM elképesztő erő leadását teszi lehetővé.

A teljesítmény mérésére szolgáló tesztprogram szerint tökéletesen alkalmas mindenre. Ilyen eredményt laptopoknál nagyon ritkán látni.

A szintetikus tesztprogramok is megerősítették mindezt, és a hétköznapi használat során is azt tapasztaltuk, hogy az Asus ROG Flow X16 szó szerint mindenre alkalmas.

A legjobb grafikájú, legmenőbb játékok is hasítanak, épp úgy, mint a tervező vagy grafikus programok, valamint a médiaszerkesztő alkalmazások.

Játékra is alkalmas gond nélkül.

A klaviatúra szigetes elrendelésű, a gombok mérete kellően nagy, az érzékenység és a nyomásút is megfelelő. A gépelés hosszú idő után is kényelmes, és természetesen a háttérvilágítás sem hiányzik. A beépített egér kifejezetten méretes, az érzékenysége megfelelő, és nem is billeg, mint annyi más, kevésbé jól sikerült termék esetében.

A vékony készülékház miatt viszont nem tudtak rá elég nagy légbeömlőket rakni, emiatt a hűtés nem tökéletes. Amikor keményen dolgozik a gép, akkor bizony hajlamos komolyan átmelegedni, ami kényelmetlen lehet akkor, ha valaki az ölébe venné. Illetve figyelni kell arra is, hogy párnán, pokrócon nem érzi jól magát, egyszerűen nem tud rendesen szellőzni, és emiatt csökkenhet a teljesítmény.

Kiegészítők

Természetesen a webkamera nem hiányzik belőle, ami egész elfogadható képminőséget produkál, de nyilván az Avatar következő részét nem ezzel fogják forgatni.

A beépített hangrendszert nagyon dicsérte a cég, de az az igazság, hogy nem szól valami jól a készülék.

Minden más laptophoz hasonlóan a mélyek itt is nagyon hiányoznak, és a sztereót is el lehet felejteni.

A klaviatúra remek, az egér és az akkumulátor is rendben van.

Az akkumulátor nagy kapacitású, hiszen egy 90 Wh-s telep került a termékbe. Azonban mivel a hardver és a kijelző fogyasztása is kimondottan magas, ezért az üzemidő alacsony lehet, ha tényleg meghajtjuk a masinát. Mindenesetre energiahatékony módban, csökkentett teljesítmény és alacsony fényerő mellett akár 12 órán keresztül képes ellátni energiával a terméket, ami azért teljesen rendben van.

Ár és vélemény

A teljesítmény extrémen nagy, a képernyő osztályon felüli, épp úgy, mint az akkumulátor, és a klaviatúrára, valamint a dizájnra sem lehet panasz. Abszolút beváltja az összes ígéretet, amivel a gyártó kecsegtetett. Sokoldalú, alkalmas játékra, munkára, tanulásra, filmezésre, és még jól is néz ki.

Asus ROG Flow X16: mindenki szereti, csak a pénztárca nem. Kép: Asus

Ez egy szédületesen jó termék, konkrétan talán a legjobb notebook, amit valaha kipróbálhattam.

Igen ám, de mindez az árán is meglátszik. A nálam járt Asus ROG Flow X16 ugyanis 1,3 millió forintba kerül, ez pedig bárhogy nézzük, már a gyilkosan magas összeg kategória. Ettől függetlenül imádtam, mindenkinek őszintén tudom ajánlani, aki akar és tud is igen sok pénzt áldozni egy fullos hordozható számítógépre.

The post Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés