:

2022 legizgalmasabb, legegyedibb, leginnovatívabb kütyüi

2022 legizgalmasabb, legegyedibb, leginnovatívabb kütyüi

Kézzel hajlítható monitor, arcmaszkba épített hangszórós légszűrő, repülő motor és más elképesztő eszközök válogatásunkban. Idén sem lassított az innovációs dilivonat, és bár ezek a masinák ma még extrémnek tűnnek, benne van a pakliban, hogy holnap már a mindennapok szerves részévé válnak.

A technológiai-elektronikai szektort az innováció hajtja. Amely cég elő tud állni valami életképes újdonsággal, az hosszú időre bebetonozhatja magát a sikeres szereplők közé.

Nem csoda, hogy mindenki megállás nélkül kutatja az aktuális Szent Grált, ennek köszönhetően pedig minden évben érdekes, izgalmas, szokatlan megoldásokra építő termékek is napvilágot látnak a rengeteg egy kaptafára készülő, uniformizált tucatmodell mellett. Most ezekből válogattunk ki egy párat. Jöjjön néhány szuperizgalmas, érdekes, innovatív masina 2022-ből.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Magyarországon is elérhető a világ első és egyetlen hajlítható tévéje — megnéztük, mit tud!
Üzlet Szalai Péter 1 perc olvasás
Berlinben néztük meg, milyen lesz a szép új (és zöld) jövő
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?

Kézzel hajlítható monitor

A Corsair Xeneon Flex nevű terméke totálisan unikális, ez a világ egyetlen olyan kereskedelmi forgalomba kerülő monitora, amit kézzel lehet hajlítgatni.

Konkrétan a két oldalán elhelyeztek egy-egy fogantyút, azokat kell megragadni, és így lehet a hagyományos sík képernyőből íveltet varázsolni.

Kézi erővel lehet hajtogatni a Xeneon Flex monitort. Kép: Corsair

A hajlítás maximális mértéke 800R, ami olyan, mintha egy 800 mm-es átmérőjű kör ívéből lenne kivágva a képernyő, ami kifejezetten markáns görbületnek számít. Egyébként monitornak se utolsó, mert egy 45 hüvelykes, tökéletes kontrasztot, ragyogó színeket és nagy képfrissítési rátát, valamint extrémen alacsony válaszidőt produkáló OLED panel került bele. Ezzel pedig munkára, filmezésre vagy játékra is kiválóan alkalmas. Mondjuk sajnos nem kifejezetten olcsó, hiszen 2000 dollárt kell érte letenni az asztalra – átváltva több mint 750 ezer jó magyar forintot.

Repülő motor

Sokan régóta dolgoznak már olyan drónok kifejlesztésén, amelyek emberek szállítására is alkalmasak. Az évek során több megoldással is találkoztunk, de ezek megrekedtek prototípus szinten. A japán Aerwins viszont mindenkinél messzebb jutott: Az Xturismo névre hallgató, sofőr által vezethető négyrotoros óriásdrónjukat ugyanis idén a boltokba küldjék a szigetországban.

Futurisztikus… Kép: Aerwins

A leginkább a Star Wars-filmek lebegő járműveire emlékeztető masina kegyetlenül jól néz ki, az üzemideje 40 perc egy töltéssel, a maximális sebessége pedig 100 km/h.

Tehát a Balatonra még nem lehetne vele lerepeszteni a fővárosból, de a Velencei-tó már simán beleférhet. Attól nem kell tartani, hogy hirtelen mindenki ilyenre ülne át, mert 777 000 dollárba, azaz bő 293 millió forintba kerül. Viszont már dolgoznak egy kisebb, lényegesen olcsóbb változaton is. Ezért „csak” 50 000 dollárt kéne kifizetni, és az Egyesült Államokban dobnák piacra jövőre. Várós!

Otthoni vízkomplexum

A berlini IFA tech expón akadt néhány kifejezetten fura modell. Ezek között is az egyik legkülönlegesebb a Bosch mérnökei által megalkotott, úgynevezett otthoni vízbázis volt. Az első pillantásra egy nagyon elrontott mosogató medencének tűnő masina rendelkezik beépített nagy hatékonyságú tisztítóval, képes azonnal felforrósítani vagy jéghidegre hűteni a vizet, sőt akár szénsavat is tud bele pumpálni.

Ehhez hasonlót nem is nagyon láttam még

A vezérlés egy elegáns érintésérzékeny panelen keresztül történik, és kialakítottak benne egy rekeszt, amiben az elmosott eszközök száríthatók. A gyártó munkatársai szerint ez az eszköz elhozza a konyha forradalmát, amiről speciel nem vagyok százszázalékosan meggyőződve, de tény, hogy egyedinek egyedi.

Evolúciós laptop

A hordozható számítógépek szegmense régóta pezseg az innovációtól, és az iparági szereplők idén is mindent beleadtak, így tágítva tovább a laptopuniverzum határait. Lifestyle-üzleti fronton is akadt néhány kifejezetten érdekes eszköz, de a legmeghökkentőbbel a gamer szektorban találkoztunk. Egy játékra szánt notebooktól eddig azt szoktuk meg, hogy minimum 15,6, és nem ritkán 17 inches, tehát kifejezetten nagy képernyővel rendelkezik. Ezzel szemben az idén debütált Asus ROG Flow X13 egy picinek számító, 13,6 inches érintésérzékeny kijelzőt kapott.

A mini gamer laptop koncepció bevált. Kép: Asus

Ennek köszönhetően a készülékház is sokkal-sokkal kisebb a megszokottnál, és így gyakorlatilag egy ultrakompakt, ultramobil termékkel rukkoltak elő. A hardveres támogatás döbbenetes, elsőosztályú, nagy teljesítmény leadására képes, köszönhetően az erős processzornak, és a dedikált videókártyának. Sőt, abszolút szokatlan módon még egy olyan csatlakozóval is ellátták, aminek révén egy még erősebb külső videókártya is rádugható.

Még tabletként is bevethető. Kép: Asus

Így válik olyan eszközzé, ami a legdurvább, hagyományos felépítésű asztali PC-kkel is felveszi a versenyt.

És ha valakinek nem elég a pici kijelző, akkor értelemszerűen egy monitorhoz vagy tévéhez is csatlakoztathatja. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az Asus ROG Flow X13 egy teljesen új irányt jelent a gamer laptopok között. A legjobban felszerelt változata 710 000 forintba kerül, ami láttán sír a pénztárca, de hát a minőséget és a menőséget meg kell fizetni.

Fejhallgató+légszűrős arcmaszk

Az egyik legfurább ketyerével az alapvetően a porszívóiról, illetve hajápolási eszközeiről ismert Dyson rukkolt elő. A Zone fantázianevű masina ugyanis egy aktív légszűrős arcmaszkkal egybeépített fejhallgatóval rukkolt elő.

Elméletileg képes kiszűrni a mikronméretű szennyeződéseket is, és így a felhasználó mindig tiszta, fertőzésektől, baktériumoktól, gombáktól, spóráktól és allergénektől mentes levegőt lélegezhet be.

Fotó: Dyson

Mindeközben a Bluetooth fejhallgató a specifikációk alapján kifejezetten jó hangminőséget biztosít, ráadásul a zajszűrés technológiát sem spórolták ki belőle. Kapott néhány mikrofont is, így telefon (Skype, Messenger, Whatsapp stb.) hívások lebonyolítására is alkalmas. A beépített akkumulátor 4 órás üzemidőt garantál, de ha kikapcsoljuk a légszűrőt, akkor a fülhallgató 50 órán keresztül működőképes maradhat. A különlegessége egyébként az árán is meglátszik, hiszen 950 dollárt, azaz durván 360 000 forintot kérnek el érte.

Több mint telefon

A kihajtható telefonokban egyre több cég látja meg a fantáziát, e megoldás első számú és legnagyobb támogatója a Samsung.

A multitasking tökéletes

A dél-koreai cég gőzerővel fejleszt ezen a területen, aminek eredményeképpen idén végrehajtottak egy hatalmas, bár elsőre nem túl látványos ugrást. A Galaxy Z Fold4 névre hallgató csúcskészüléküknél ugyanis teljesen rámentek arra, hogy akár úgy is lehessen használni, mint egy mini PC-t.

Összecsukva ekkora

A hardver igen erős, emiatt a multitasking hibátlanul működik, akár 4-5 ablakot is egymás mellé pakolhat az ember. Kérhetünk olyan nézetet, ami a számítógépek operációs rendszerét idézi, ezáltal az ott megszokott alkalmazások és szolgáltatások sokkal kényelmesebben és gyorsabban érhetők el. A kihajtogatható idei Fold mellé jár egy aktív toll is, és tényleg a világ talán legsokoldalúbb telefonja jelenleg. De mindez nem túl meglepő módon az árcédulán is azonnal látszik, ugyanis minimum 600 000 forintot kell érte kipengetni.

The post 2022 legizgalmasabb, legegyedibb, leginnovatívabb kütyüi appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés