:

Keserű karácsonyi ajándék: újabb extraprofitadót vezet be a kormány, be is szakadt a magyar tőzsde

Keserű karácsonyi ajándék: újabb extraprofitadót vezet be a kormány, be is szakadt a magyar tőzsde

A karácsony előtti utolsó pillanatokban vetett ki új különadót a kormány a gyógyszergyártókra. A ma reggeli tőzsdenyitást meg is szenvedte a Richter, ami magával rántotta a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT) is.

Keserű karácsonyi ajándékot kapott a Richter Gedeon Nyrt. a magyar kormánytól: december 23-án este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a gyógyszergyártókat is extraprofitadó befizetésére kötelezik.

Az adóteher az ország legnagyobb gyógyszergyártóját, a Richtert érintheti leginkább. A vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) publikált közleményében felfedte, hogy az új különadó várhatóan 28 milliárd forintnyi extra befizetést jelent nekik. A Portfolio.hu becslése szerint ez az idei eredményük 12,4 százalékát viheti el.

Több ebből Súlyos károkat okozott a szakmának, hogy egy forint végkielégítés nélkül küldtek haza embereket – 2023 pedig megjósolhatatlan A butikos, aki átrugdosta magát az egyetemen, ma pedig a város egyik legmenőbb dizájnerboltját viszi

Mínuszban nyitott a tőzsde

A bejelentés és ünnepek után ma reggel 9 órakor nyílt meg először a kereskedés a tőzsdén, a piac pedig be is árazta az adó hatását. Az első órákban

a Richter-részvények adták a forgalom túlnyomó részét és a legnagyobb bukót is.

A péntek esti záróárfolyamhoz képest rögtön 6 százalékkal esett a Richter jegyzése, 8800 forintról 8300 alá. Azóta enyhén felfelé korrigált az árfolyam a 8400-as szintig, de még így is bő 4 százalékos mínuszban van.

Forrás: Budapesti Értéktőzsde

A Richter gyengélkedése miatt a magyar tőzsde papírjait összesítő részvényindex, a BUX-index értéke is 1,4 százalékkal csökkent.

Extraprofitadó, ami nem is profitot adóztat

A karácsony előtt sebtiben kihirdetett rendelet értelmében a vállalatoknak a nettó árbevételük után kell adózni, sávos adókulccsal:

50 milliárd forintig a bevétel 5 százalékáta bevétel 50-150 milliárd közötti része után 3 százalékot,a 150 milliárd forint feletti árbevétel után pedig 8 százalékot kell befizetniük a költségvetés rezsivédelmi alapjába.

Fontos megjegyezni, hogy

bár az új közteher nevében az extraprofit szó szerepel, valójában szó sincs ilyesmiről, hiszen a különadó csak a bevételt veszi figyelembe, a költségek levonása után megmaradó profitot nem.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelkezés már a 2022-es évre is vonatkozik. Az idei év után járó összeget jövő májusig, míg a 2023-as évre várható adókötelezettséget jövő novemberben kell befizetni a gyógyszergyártóknak.

Harc a költségvetési egyensúlyért

Decemberben ez már a második alkalom, hogy a kormány módosít az év közepén bevezetett különadókon. December 7-én, a benzinárstop kivezetésének másnapján a Molra kivetett extraprofitadó kulcsát emelte meg 25 százalékról 95 százalékra.

Az év végi adóztatást az is indokolhatja, hogy a kormánynak még az idén új 2023-as költségvetéssel kellene előállnia, mivel a nyáron elfogadott büdzsé életszerűtlenül alacsony inflációval és túlságosan magas gazdasági növekedéssel számol. Az eredetileg tervezett 3,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány megtartásához ugyanakkor új bevételekre is szüksége lesz az államnak. Például a gyógyszergyártóktól beszedett különadóból.

The post Keserű karácsonyi ajándék: újabb extraprofitadót vezet be a kormány, be is szakadt a magyar tőzsde appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés