:

Ezek voltak 2022 legnagyobb, legemlékezetesebb, legváratlanabb magyar üzletei

Ezek voltak 2022 legnagyobb, legemlékezetesebb, legváratlanabb magyar üzletei

Tüsténkedett a nemzeti nagytőke, de a magyar startupoknak is jó évük volt. A legaktívabb befektető címe minden bizonnyal Tiborcz Istváné, de akadtak gigaberuházások, történelmi jelentőségű befektetések és váratlan egymásra találások is. Évbúcsúztatás Forbes-osan: íme 2022 legnagyobb, legemlékezetesebb, legváratlanabb magyar üzletei.

Január 

Starschema

Az indiai HCL Technologies 42,5 millió dollárért, akkori árfolyamon több mint 13 milliárd forintért vásárolta fel a Szilícium-völgy nagyágyúinak dolgozó adatbányász céget, a magyar Starschemát. Ezzel a 2022-es exitlistánk második helyén végeztek.

A cég olyan ügyfeleknek készített már adatelemzést és adatvizualizációt, mint az Apple, a Facebook, a Tesla vagy a Netflix. A bankok közül a Raiffeisen Bank, az Intesa SanPaolo és az Erste Bank is használta már a szolgáltatásaikat.

A magazin Bánáti Anna 3 perc olvasás
Itt a Forbes legújabb milliárdoslistája – már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar
A magazin Gólya Ágnes 3 perc olvasás
Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?

Da Vinci Magánklinika 

A hazai magánegészségügyi szektor legnagyobb felvásárlását hajtotta végre a Doktor 24 és az Union a pécsi Da Vinci Magánklinika megvásárlásával. A Doktor 24 stratégiai partnerségre lépett az Union Biztosítóval, közös cégük, az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt.-n keresztül több magánegészségügyi felvásárlást terveznek.

Február 

Frontal Holding Zrt. 

A Forbes legértékesebb magyar cégeket rangsoroló listáin már évek óta szerepel a Kész Csoport, ami két részletben vásárolt kilencvenszázalékos tulajdonrészt a főként acélszerkezet-gyártással és -szereléssel foglalkozó Frontal Holding Zrt.-ben. Az első rész februárban, a második májusban zárult.

A nyolcmilliárd forint mérlegfőösszegű vállalat Fémmunkás Rt. néven 1989 és 2000 között alumínium homlokzati rendszerek, nyílászárók és lemezburkolatok komplett kivitelezését végezte.

Költözzbe.hu, Újotthon.hu és Startlak.hu

Bár kevésbé ismertek, a fenti ingatlanhirdetési oldalak felvásárlása azért emlékezetes, mert ezekkel az OTP megalapította az OTP Otthonmegoldások Kft.-t, és teljesen új piacra lépett be. Ezzel a piacvezető Ingatlan.com egyik kihívója lett. A bank célja, hogy az ingatlanvásárlást érintő, teljes ügyfélutat lefedő innovatív szolgáltatásportfóliót alakítson ki.

Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Sejtettük, hogy drága lesz, de sokkal drágább volt – 5 tanulság egy magyar cég útjáról a felvásárlásig
Interjú Zsiborás Gergő 25 perc olvasás
A fehér középosztály vegyvédelmi ruhában indult a bioszőlőért, miközben tombolt a járvány – interjú

Március

Auchan Retail Magyarország

Az ELO (Auchan Retail Holdingja és a New Immo Holdingja) stratégiai partneri megállapodást írt alá a Jellinek Dániel-féle Indotek Csoporttal, amelynek értelmében az Indotek 47 százalékos kisebbségi pénzügyi befektetővé vált az ELO magyar leányvállalataiban, az Auchan Retail Magyarországban és Ceetrus Magyarországban.

Jellinek korábban azt mondta, a Diófa Alapkezelőtől is azért vált meg, mert hogy ne legyen gond az engedélyeztetéssel

(az alapkezelő érdekelt a kiskereskedelemben). A deal jelenleg az európai uniós versenyhatósági jóváhagyásra vár.

Fortenova Group

Jellinek az egyik legnagyobb délkelet-európai kiskereskedelmi-agrár-élelmiszeripari konszernbe, a Fortenova Groupba is szeretne beszállni szintén kisebbségi befektető-tulajdonosként.

Az ősz során ugyan a Sberbank 43 százalékos részesedésére egy orosz sejk jelentkezett be, de Jellinek akkor a 24.hu-nak azt mondta, továbbra is érdekli őket a befektetés. A Fortenova stratégiai fontosságú üzlet, a legnagyobb élelmiszertermelő és kiskereskedelmi konglomerátum az egész Nyugat-Balkánon.

Ahol az oroszok összecsaptak az amerikaiakkal, és ahova most egy magyar milliárdos szállna be

Diófa Alapkezelő

Úgy tűnik, a márciust Jellinek dominálta. Kiszállt a stabilan jövedelmező Diófa Alapkezelőből, az azt tulajdonló Tarragona Holding Zrt.-t a Tiborcz Istvánhoz tartozó BDPST Capital Zrt. vette meg.

Április 

2022 a Seon éve volt. Az online csalásmegelőző startup alig egy évvel a rekord Series A körük után újra rekordot döntött a 94 millió dolláros Series B körükkel, amit az amerikai Institutional Venture Partners vezetett.

A Seon társalapítója, Kádár Tamás 2022-ben a valaha volt legfiatalabb szereplő a Forbes milliárdoslistáján, vagyonát 49,5 milliárd forintra becsültük.

Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?

Tiborcz-Kopaszi

Miután Tiborcz István megvette Jellinek Dánieltől a Diófa Alapkezelőt, az ezzel képviselt Főnix Magántőkealap közvetett egyedüli negatív irányítást szerzett a Kopaszi Gát Kft.-ben.

Az engedély benyújtása után egy héttel a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta az üzletet, ezzel a miniszterelnök veje társtulajdonos lett Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésében Garancsi István, Scheer Sándor és Hernádi Zsolt mellett.

Biharkeresztesi reptér

Mészáros Lőrincnek egészen áprilisig nem volt repülőtere. Aztán bejegyzett egy új vagyonkezelőt (Kutas Management Kft.), ami megvásárolta a korábban magánszemélyek tulajdonában lévő Kutas ’95 Mezőgazdasági Zrt.-t. Ebben a társaságban a nagy állami beruházásokon alvállalkozóként rendre szerepet vállaló Bayer Construct is érdekelt. Ezen a társaságon keresztül Mészáros is érdekelt lett a Bihar Airport Kft.-ben, ami egy IV. osztályú, nem nyilvános repülőteret üzemeltet Biharkeresztesen.

Május

Gravity R&D

Az intelligens online ajánlórendszereket fejlesztő magyar Gravity R&D-t felvásárolta a saját területén globális piacvezető és a New York-i tőzsdén jegyzett Taboola.

A felvásárló második negyedéves tőzsdei beszámolójából most az is kiderült, mennyiért, eszerint körülbelül 7 millió dollár, azaz jelenlegi árfolyamon úgy 2,8 milliárd forint volt a vételár a Gravity 100 százalékáért. A cég mindössze 2,5 millió dollár befektetéssel jutott el az exitig.

Kallos 

A szállodaipar, az ingatlanpiac és a bankszektor után májusban a szépségiparba is beszállt Tiborcz István. A Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Főnix Magántőkealappal közvetett egyedüli negatív irányítást szerzett a Kallos Cosmetics Kft. felett.

A Kallos egy magyar családi cég, 2017-ben és 2018-ban is szerepelt a legértékesebb magyar cégeket összesítő Magyar 100 listánkon. Árbevétele 2020-ban 5,7 milliárd forint volt, 2021-ben 6,1, és exportjuk is jelentős.

Június

Refresher

A szlovák Forbes 30/30 pozsonyi eseményén egy panelbeszélgetésben jelentette Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa, hogy kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Szlovákiában alapított, Csehországgal kiegészülve átlagban havi hárommilliós látogatót vonzó Refresherben.

A Refresher azóta elindult, Csehországban és Szlovákiában erős közösségimédia-jelenlétéről ismert, és elsősorban a 18-30 éves korosztályt szólítja meg tartalmaival. Az utóbbi időben a kezdeti, főleg életmódot érintő témák után már hírek és közélet is olvasható náluk.

Több ebből Kilőtt üzemek, IT-startupok és oligarchák – így hatott a háború Ukrajna leggazdagabb embereire Ezek voltak 2022 legnagyobb, legemlékezetesebb, legváratlanabb magyar üzletei

Július

Hulladékkoncesszió

35 év. Ennyi ideig szállítja a szemetünket a Mol és a BKM Budapesti Közművek közös cége, miután elnyerték a 2023. július elsejével kezdődő állami hulladékkoncessziós pályázatot. A koncesszor évi 100 millió forint összegű koncessziós díjat fizet az államnak. 

Testőr Kft. 

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. felvásárolta a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-t., valamint a Testőr-Audit Nemzetközi Biztonsági Tanácsadó és Auditáló Szolgáltató Kft.-t.

Mindössze néhány nap kellett a GVH-nak ahhoz, hogy áldását adja az összefonódásra, ezzel Mészárosé lett az ország egyik legnagyobb őrző-védő cége.

Tiborcz – Waberer’s

Tiborcz nyáron tovább bővítette amúgy is széles portfólióját, beszállt a szállítmányozó Waberer’s Internationalbe. A Waberer’s részvényeket birtokló MHB Optimum Zrt. tulajdonosa megváltozott, így a Waberer’s-ben eddig 21 százalékot tulajdonló Mike Ferenc helyett Tiborcz Istváné lett ez a részesedés. (Az ügylet december elsején zárult.)

Augusztus

Vodafone

A nyári uborkaszezont felrázta a hír, hogy a Jászai Gellért-féle 4ig a Digi bekebelezése után a Vodafone Magyarország megszerzésével bővítené távközlési birodalmát. Az üzletben a magyar állam is vastagon benne van, a tranzakció lezárultával a 4ig 51 százalékos részesedést szerezne a Vodafone Magyarországban, a magyar állam pedig a maradék 49 százalékot birtokolná.

Ha megvalósul, a tranzakció értéke 715 milliárd forintot tesz majd ki, aminek a 4ig 400 milliárd forintnyi adósságheggyel, a magyar állam pedig rekordszintű költségvetési hiánnyal vágott neki.

CATL

100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyárat épít a debreceni Déli Ipari Parkban a kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL).

A beruházás az ország történetének legnagyobbja, 7,34 milliárd euróból, közel 3000 milliárd forintból épül fel és 9000 munkahelyet teremt.

Szeptember

OTP – Nova KBM

Az OTP eddigi legnagyobb felvásárlásában egymilliárd euróért vehette meg a szlovén Nova KBM bankcsoportot. Csányi Sándor cégcsoportja ezzel mind a hitel-, mind pedig a betétállomány tekintetében piacvezető lett a szlovén bankpiacon, közel 30 százalékos részesedéssel.

Now Technologies 

A világpiacon harmadik számú kerekesszék-gyártónak számító Sunrise Medical stratégiai felvásárlást jelentett be: megvették a budapesti Now Technologies-t.

A magyar startup többek között egy speciális fejvezérlőt fejlesztett kerekesszékesek számára (Gyroset Vigo), ami kedvező piaci fogadtatásra talált. A 2022-es exitlistán a Now felvásárlását 10 millió dollárra becsültük, amivel a hatodik helyen végzett.

Október 

Green Fox Academy

A szlovák Sandberg Capital magántőkealap vásárolt legalább 75 százalékos tulajdonrészt az egyik legnagyobb, junior programozókat képző Green Fox Academyben.

Ők a régió egyik legsikeresebb és leggyorsabban növekvő IT-oktatással foglalkozó cége. Csehországban három, Szlovákiában mindössze egy év alatt lett piacvezető, minden piacon, ahol jelen van, nyereségesen működik.

November 

AI Motive 

Újabb startupsikert hozott a november, megszületett az eddigi legnagyobb olyan exit, ami nem IPO-val zárult. Az önvezető technológiákat fejlesztő AI Motive-ot a többek között a Fiatot, a Chryslert a Citroënt vagy a Maseratit is magában foglaló Stellantis konszern vette meg, de mások is érdeklődtek.

Az akvizíciónak a Stellantis MI- és önvezetési technológiáinak fejlesztése a célja, ebben ugyanis jelentős versenyhátrányt kell ledolgozniuk.

Egy ekkora dobás nem csak Magyarországon ritka – ilyen volt belülről az év üzlete

Szallas Group 

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska tulajdonába került a Szallas.hu-t is üzemeltető Szallas Group. A hazai piacon meghatározó pozíciójú szállásfoglaló oldalt 82 millió euróért vásárolták meg (mostani árfolyamon 33,3 milliárd forintért), és a tervek között szerepel, hogy a sikeres magyar modellre támaszkodva régiós szereplőként hatékonyan veszik majd fel a versenyt a globális platformokkal az utazási ágazatban.

Dömper Kft. 

Az építőipari tenderkirály Szíjj Lászlóhoz kerülhet a Völner családhoz köthető útépítő Dömper Kft., ami annak idején ringbe szállt a magyar autópályakoncesszióért is, de Mészáros Lőrinccel szemben alul maradt. A felvásárlásra azért lehetett szükség, mert az M100-as megépítésének törlésével a Völner családhoz köthető Dömper bajba került volna hosszabb távon.

December 

Alteo

Az év végére esett be az év egyik legnagyobb meglepetése: Veres Tibor, az ötödik leggazdagabb magyar eladja a Wallis Asset Managementben lévő többségi tulajdonrészét az Alteo Nyrt.-ben.

A vevő egy három tagból álló konzorcium, a Mol-csoporthoz tartozó Mol Res Investments Zrt. egyharmada mellett két olyan magántőkealaphoz kerülhet a papírok kétharmada, amelyek alapkezelői a 10. leggazdagabb magyar Jellinek Dániel, valamint Tiborcz István érdekeltségébe tartoznak.

Az Alteót szokás a magyar tőzsde egyik sikerpapírjának tartani, az elmúlt években a többszörösére nőtt az árfolyama, de az üzlet bejelentését követően az évük legnagyobb esését produkálták.

Megalázóan alacsony árra rázhatnak kezet a magyar tőzsde sztárjáért cserébe

Gellért Szálló

Tiborcz idén is hangosan zárta az évet: tavaly a Gránit Bankba szállt be az adventi csendben, idén a nagy múltú Gellért Szállót vette meg Jellinek Dániel Indotekjétől.

Az éppen zárva tartó hotelt a közlemény szerint a BDPST Zrt. „egyedülálló adottságaira alapozva” fejleszti egy korszerű, ötcsillagos hotellé, a tervek szerint 139-150 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki, valamint a hotel belső terei is felújításra kerülnek.

The post Ezek voltak 2022 legnagyobb, legemlékezetesebb, legváratlanabb magyar üzletei appeared first on Forbes.hu.