:

Szabados Ági

Csütörtök kora délután van, mégis alig lehet beférni a könyvesboltodba. Nem akarsz nagyobbat?
Semmiképpen. A Libertine pont attól működik, hogy ilyen pici és személyes. Nem azért ekkora, mert csak erre volt pénzem, hanem mert azt akartam, hogy úgy érezd itt magad, mintha a nappalimban lennél. Legfeljebb egy rendezvénytérrel lenne jó bővíteni, mert a második szülinapunkon elértük a kritikus tömeget: az utcán állt a sor, annyian vártak a dedikálásokra.


A nyáron nyitott szegedi üzlet is ennyire bejött a válság közepén?
Nagyon örülök, hogy rengeteg ott a fiatal, akik benéznek az egyetemről az órák után.
Meg persze ott is masszív a NIOK-bázis (Nincs időm olvasni kihívás, Ági alapította, eddig 54 ezren csatlakoztak – a szerk.), és emellett szépen bővül a törzsvásárlói kör, mert újat és mást tudunk mutatni, mint a klasszikus könyváruházak.


Mennyire érzed károsnak az állandó akciózást?
Az akciózás leértékeli a piacot, hosszú távon sokat árthat. Pár sérült könyvön kívül nálam sosem találsz leárazottat. Akik idejárnak, tudják, hogy nem kapnak tizenöt százalék kedvezményt, sem 3+1 akciót, ehelyett van előválogatott kínálat és különleges hangulat.


A kis kiadó is bejött ezen a telített piacon?
Nézd meg azt a polcot: lett tizenöt könyvünk két év alatt! Nagy büszkeségem, hogy 2022 őszén kiadtuk az első regényt, A könyvlistát. Pár hónap alatt több ezer példány fogyott belőle, pedig csak nálunk kapható. Még tavasszal találtam angolul, és meg is hívtuk a szerzőt, az indiai származású Sara Nisha Adamst, aki nagyon szerette a közösségünket. Már megvan a 2023-as karácsonyi regényünk is, életemben először licitáltam a kiadási jogokra, csak úgy ugrottak az ötszáz eurók felfelé. Persze végül háromszor annyiért vettük meg, mint szerettük volna. (Nevet.)


Most, hogy abbahagytad a mindennapos híradózást, és a Reggelit vezeted, több időd marad a könyvesboltra?
Nettó adásidőben rövidebb ez a munka, hiszen a híradó kora délutántól késő estig elvitte a napomat, valamint nyolc és fél évig nem volt hétvégém. Most reggel kilenckor végzek mindennap, ám többet kell készülnöm előző este, van, hogy három–négy órát is.


Mennyire komfortos neked, hogy a témák és a vendégek széles palettán mozognak, lényegében a világválságtól a Való Világig?
Borzasztóan nagy bennem a kíváncsiság, és egyáltalán nem vagyok sznob, ez a könyveknél is látszik. Vagyis például arról is szívesen beszélgetek bárkivel, hogy mi motiválja abban, hogy elmenjen egy valóságshow-ba szerepelni. De azért minden lehetőséget kihasználok, hogy a kultúrát, a könyveket becsempésszem a kereskedelmi televízióba.

The post Szabados Ági appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés