Extra terhet kapnak az élelmiszerboltok, de a vásárló fizetheti meg az árát
- Forbes
- 29 Dec, 2022
- Címkék: #Üzlet # ársapka # árstop # áruhiány # élelmiszer # élelmiszerhiány # infláció
Januártól kétszer annyi árut kell készleten tartani az ársapkás termékekből, mint amennyi az árak befagyasztásakor volt. A hivatalos magyarázat szerint az áruhiányt akarja ezzel kezelni a kormány, de az elvárt készletszint szinte teljesíthetetlen.
2023. január 13-tól kétszer annyi ársapkás terméket kell készleten tartani az élelmiszerboltokban, mint amennyi az árak befagyasztása előtt volt, áll a Magyar Közlönyben.
Több ebből Nők, akik nem hiszik el, hogy jók. Karrierek úszhatnak el a menopauza miatt A lehetőséget nem lehet kvótázni – hol maradnak a nők a Forbes milliárdoslistájáról?Kétszer annyit kell, mint eddig
A december 28-ai rendelet szerint szükség esetén a 2021-ben befagyasztott árak esetében a 2021-es átlagos napi mennyiségének, a 2022-ben befagyasztott árak esetében pedig a 2022-es átlagos napi készlet mennyiségének kétszereséig kell olyan mértékben biztosítani a készletet, hogy az „áruhiány elkerülésével” az elengendő legyen.
A kereskedőknek eddig is rendelet írta elő, hogy ezekből a termékekből az adott nap átlagos készletének megfelelő mennyiséget kell tartani. Ám januártól duplázniuk kell a mennyiséget.
Lehetetlen helyzet
A Portfolio.hu iparági forrásai szerint lehetetlen helyzetbe kerülnek ezzel a boltok, mert olyan sok árstopos terméket kellene tartaniuk, amennyi nincs is az országban. A lap szerint emiatt eláraszthatja az olcsó import a boltokat, de ennek beszerzése is időbe telik.
Emellett tovább drágulhatnak a nem árstopos termékek.
Idén novemberben a krumplira és a tojásra szabott ki ársapkát a kormány, tavaly a liszt, a napraforgóolaj, a sertéshús, a csirkehús, a 2,8 százalékos tej és kristálycukor vált árstopos termékké. Utóbbi két termék esetében erősen érezhető volt az áruhiány, és gondok voltak a szállítással.
The post Extra terhet kapnak az élelmiszerboltok, de a vásárló fizetheti meg az árát appeared first on Forbes.hu.