:
Breaking News

Bejárta a világsajtót a Messi-bankjegy, csak épp kamu volt az egész

Bejárta a világsajtót a Messi-bankjegy, csak épp kamu volt az egész

Nem lesz rajta Lionel Messi a pesón, az argentin jegybank cáfolta a hírt, miután az jó néhány szerkesztőséget megtévesztett az elmúlt napokban.

Nemzeti kincs, de nem ekkora

Bejárta a világsajtót, és jó néhány magyar lap is beszámolt arról, hogy Argentína a labdarúgó szupersztár Lionel Messi képével bocsátott ki bankjegyeket, miután az ország válogatottja megnyerte a 2022-es katari világbajnokságot.

A kacsa hír egy pakisztáni felhasználó által december 22-én megosztott Twitter-bejegyzésből indult. A bejegyzésben egy 1000 pesós argentin bankjegy van, rajta Lionel Messi labdarúgó és az argentin válogatott szerepel.

Argentina issues first official currency (pictures of Messi and World Cup-winning team).#Argentina pic.twitter.com/QHKaePNCZB

— Jahanzib Khan (@janzib07) December 21, 2022

A központi bank cáfol

Az argentin központi bank most az AFP hírügynökségnek cáfolta az állítást, és azt mondta, hogy

nem tervezik Messit ábrázoló bankjegyek kibocsátását.

A hamis posztokban megosztott állítólagos bankjegyképek nem felelnek meg a központi bank honlapján közzétett törvényes argentin fizetőeszközöknek.

Az eredeti Twitter-bejegyzésben szereplő csapatkép ráadásul nem is a katari vébégyőzelem után készült, hanem még júniusban, miután az argentin válogatott megverte az olaszokat az Interkontinentális Szuperkupán.

Májusban egyébként tényleg új bankjegysorozatot bocsátott ki Argentína, de ezeken az ország történelmi hősei szerepelnek. Az emlegetett 1000 pesóson például Jose de San Martin, a spanyol-amerikai függetlenségi háborúk tábornoka látható.

The post Bejárta a világsajtót a Messi-bankjegy, csak épp kamu volt az egész appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés