:

Simán előzik a leggazdagabb magyarokat a cseh és szlovák topmilliárdosok

Hiába lett Csányi Sándor a Forbes-listák történetének leggazdagabb magyarja, 500 milliárd feletti vagyonával épp csak beférne a top 10 csehországi milliárdos közé. Csehország és Szlovákia legvagyonosabbjait sem kerülik el a korrupciós botrányok, a selfmade milliárdos nők ugyanakkor fájóan hiányoznak a régióból.

Tegnap megjelent a magyar Forbes legfrissebb gazdaglistája: az 50 leggazdagabb között érdekes helycserék történtek (például nem Mészáros került az élre), ahogy megvan az első fiatal startupper szereplő is a listán. De mi a helyzet a szomszédos országokban? Mi jellemzi a cseh és szlovák milliárdosok élmezőnyét? Ennek jártunk utána testvérlapjaink, a cseh és a szlovák Forbes gazdaglistái alapján.

Több ebből Itt a Forbes legújabb milliárdoslistája – már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között? A lehetőséget nem lehet kvótázni – hol maradnak a nők a Forbes milliárdoslistájáról? 

Csehországban még Csányi is alig rúghatna labdába

A csehországi Forbes októberben tette közzé a 100 leggazdagabb cseh vállalkozó listáját. A számok alapján szembetűnő, mennyire más ligában játszik a cseh üzleti elit: a 100-as listára legalább 3,1 milliárd cseh koronára becsült vagyonnal lehetett bekerülni – a hozzávetőleg 52 milliárd forintnak megfelelő értékkel ugyanakkor a magyar listán már a 32. helyet is meg lehetne csípni.

A magyar lista régi-új listavezetője, Csányi Sándor becsült vagyona pedig hiába lépte át a hazai összeállítások történetében először az 500 milliárdot, az 541,6 milliárd forintnyi (32,6 milliárd korona) érték csak a cseh lista 9. helyére lenne elég.

Energetika, ex-miniszterelnök és persze foci

A cseh gazdaglista élén a 2021-ben helikopterbalesetben elhunyt Petr Kellner örökösei állnak. Özvegye, Renata Kellnerová vagyonát 382,9 milliárd koronára (6368 milliárd forint) becsülik, aminek nagyját a régiós telekommunikációs óriás, a PPF Csoport adja. (A PPF többségi tulajdonában áll a magyarországi Telenor is, amit idén márciusban kereszteltek át Yettelre.) Renata Kellnerovának 59 százaléka van a csoportban, a gyerekekkel együtt pedig 99 százalék tartozik a családhoz.

Második helyezett az energetikában és a szerencsejátékban is érdekelt Karel Komárek, 190,2 milliárd koronás (3163 milliárd forintos) becsült vagyonnal. Idén hozzá került a brit nemzeti lottó üzemeltetési joga is.

A dobogó legalsó fokát pedig Radovan Vítek, Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlanmágnása foglalja el. Becsült vagyona 144 milliárd korona (2395 milliárd forint).

A negyedik helyezett ismét az energiaiparból érkezett: Daniel Křetínský a hőerőműveket üzemeltető EPH csoport tulajdonosa, vagyonát 118,6 milliárd koronára (1972 milliárd forint) taksálják. Nagy szenvedélye a futball: tulajdonos a nagy múltú cseh klubban, a Sparta Prahában, valamint az angol West Ham Unitedben is.

Az ötödik helyet egy igazi nagyágyú, Andrej Babiš foglalja el.

Csehország tavaly leköszönt miniszterelnöke nem adta fel politikai ambícióit, ugyanakkor leginkább most az ellene folyó korrupciós perek miatt főhet a feje.

Politikusként lett ismert, de alapvetően üzletemberként emelkedett fel: az agrár-élelmiszeripari vállalatbirodalma, az Agrofert révén idén is növekedett a vagyona, jelenleg 107,8 milliárd korona (1793 milliárd forint).

Itt is előretör az e-kereskedelem

A top 5-ön túl azonban már felbukkannak a modernebb iparágakból meggazdagodott vállalkozók is. A neves vírusirtó szoftvereket forgalmazó Avast alapítói, Pavel Baudiš és Eduard Kučera a 8. és 10. helyen végeztek idén.

Nem beszélve a cseh e-kereskedelmi fellendülés legsikeresebb képviselőiről: a Magyarországon is elterjedt Alza tulajdonosa, Ales Zavoral a 7. helyen áll 81 milliárd koronával (1347 milliárd forint),

az itthon Kifli.hu-ként ismert Rohlik első embere, Tomáš Čupr pedig a 29. lett 14,8 milliárd koronával (246 milliárd forint).

Összehasonlításképp: az idei magyar listán ugyanez a becsült vagyon a 6. helyre tenné Čuprt.

Akik továbbra is hiányoznak

A csehek listáján (a magyar helyzethez hasonlóan) rendkívül alulreprezentáltak a nők, a százas listán mindössze hatan szerepelnek. Igaz, a listát éppen egyikük, Renata Kellnerová vezeti, ám vagyona öröklésből származik, Csehország addigi leggazdagabb emberének tragikus halála révén. A következő nőt az 52. helyen találjuk: Jitka Cechlová Komárková a családi vállalatbirodalom újgenerációs vezetőjeként irányítja a vasútkerekeket gyártó Bonatranst, ám jelenleg is pereskedik az apjával, aki a vállalatvezetés jogosulatlan átvételével vádolja.

Az első selfmade nő az 53. helyen tűnik fel,

Radka Prokopová férjével együtt építette fel az egészségügyi berendezéseket gyártó vállalatukat. Említést érdemel még a 100. helyezett házaspár, Simona és Jaromír Kijonk, akikhez többek között egy másik, itthon is ismert e-kereskedelmi vállalat, a Packeta köthető.

Szlovákia: közelebb a magyarokhoz

A szlovák Forbes októberben publikált listájában az eddigi 32 helyett már a 38 leggazdagabb szlovák vagyonát mérte fel. Bár ez a szám még így is elmarad az 50-es magyar listától, az azért látszik, hogy a legtehetősebb szlovák milliárdosok megközelítőleg ugyanolyan vagyonosak, mint a magyar társaik:

A magyar milliárdosok átlagosan gazdagabbak: A szlovák listára 70 millió euróval (28 milliárd forinttal) lehetett felkerülni, ez a vagyon azonban a magyar listán még a top 50-re sem lenne elég. A magyar bejutási küszöb 36,8 milliárd forintnál (91 millió eurónál) mozog, ami a szlovák listán már a 30. helyre is jó lenne.A szlovák élmezőny ugyanakkor elhúzott a magyar listavezetőktől. A top 10-be Szlovákiában 510 millió eurótól (206 milliárd forint) lehetett bejutni, míg Magyarországon „csak” 174 milliárd forinttól. Az újdonsült magyar listavezető, Csányi Sándor 541,6 milliárd forintnyi vagyona Szlovákiában a 2-3. helyre lenne elég.

Korrupciós ügyek, vagyonátírás és vírusirtó

A leggazdagabb szlovák 2022-ben változatlanul Ivan Chrenko volt, 1,83 milliárd eurós (737 milliárd forintnyi) vagyonnal. Legfőbb vagyoneleme, az ingatlanfejlesztő HB Reavis csoport már Londonban és Berlinben is egyre aktívabb.

A második helyen Valeria Hasčáková és családja szerepel, 1,34 milliárd euróval (540 milliárd forint). A magyar körülményeket ismerve szokatlan, hogy egy nő fel tud férni a dobogóra, de a magyar és cseh esetek többségéhez hasonlóan itt sem önerőből elért vagyonról van szó. A családfő, Jaroslav Haščák régi szereplő a Forbes-listán a Penta Investment csoportnak köszönhetően. (A vállalat egy sor iparágban érdekelt a magánegészségügytől az ingatlanpiacig, sokáig a magyarországi húsiparban is tevékenykedett.) Haščák ellen ugyanakkor nyomozás folyt a Gorilla-ügy néven elhíresült korrupciós botrány miatt, így az üzletember feleségére és két gyerekére íratta át a vagyonát. A vádakat azóta ejtették Haščák ellen – a családja pedig felkerült a dobogóra.

A harmadik helyezett egy apa-fia páros lett: Jozef és Patrik Tkáč a J&T pénzügyi csoport társtulajdonosai, 840 millió euró (339 milliárd forint) vagyonnal.

Ami a cseheknek az Avast, az a szlovákoknak az ESET:

északi szomszédunk leghíresebb vírusirtó szoftvere akkora dobás volt üzletileg, hogy a lista első 12 helyezettjéből öten is ennek köszönhetik a vagyonukat:

Miroslav Trnka, Peter Paško, Rudolph Hruby (4-6. hely), valamint Richard Marko és Maroš Grund (11-12. hely).

A szlovák listán 38-ból mindössze két nő szerepel: a 2. helyezett Valeria Hasčáková mellett Mária Blašková, aki családjával együtt a 14. helyezett lett. A kulcs itt is az öröklés: férje 2004-es halála óta a Moravia Steel acélgyár tulajdonosa.

Borítóképünkön Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

The post Simán előzik a leggazdagabb magyarokat a cseh és szlovák topmilliárdosok appeared first on Forbes.hu.