:

Hivatalos: megjelent a rendeleti úton frissített 2023-as költségvetés

Az utolsó pillanatokban frissített költségvetés nagyobb hiánnyal számol, de jelentősen sérült az új büdzsé átláthatósága.

Két nappal a határidő előtt, csütörtök este végre megjelent a kormány rendelete a 2023-as költségvetés módosításáról. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás értelmében jövőre az államháztartás központi alrendszerének

kiadási főösszege az eredetileg tervezett 33 426 milliárdról 39 759 milliárd forintra nő,a bevételi főösszeg a nyáron elfogadott 31 074 milliárdról 36 358 milliárdra emelkedik,a hiány pedig 2 352 milliárd helyett 3 400 milliárd forint lesz. Több ebből Szeretnénk elérni, hogy Magyarországon 15 éven belül senkinek ne legyen rossz főnöke Általában mindenki megkívánja a csillagászatot – így hódította meg az égboltot a Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az összegek emelkedése egyrészt az egyre inkább elszabaduló inflációnak köszönhető. Másrészt a hiány növekedése a költségvetés lazulását mutatja,

arányaiban többet fog költeni a magyar állam jövőre az eredetileg tervezetthez képest.

Ennek ellenére hiánycsökkentő intézkedések is szerepelnek a rendeletben, például az egyes minisztériumok és állami pénzalapok összesen 250 milliárd forint megtakarítást kötelesek befizetni a Magyar Államkincstárnak március közepéig.

Régóta vártunk rá, de így is kevés infó jött

Az eredeti 2023-as költségvetést még idén júliusban fogadta el az Országgyűlés, de már december eleje óta lehetett számítani a frissítésre, mivel a nyár óta eltelt időben teljesen elavulttá váltak a büdzsé által feltételezett makrogazdasági pályák. Az idő szorítása miatt ugyanakkor már nem volt alkalom újra összehívni az Országgyűlést, így a kormány – élve az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzettel – saját hatáskörben, rendeleti úton módosította a költségvetést.

Az új költségvetés főbb sarokszámait már kedden megismerhettük a Költségvetési Tanács véleményezéséből:

a büdzsé az eredetileg tervezett 4,2 százalékos gazdasági növekedés helyett csak 1,5 százalékossal számol jövőre,a 2023-as infláció pedig 5,2 százalék helyett 15 százalékon alakulhata költségvetési hiány is romlik: 3,5 százalék helyett 3,9 százalék lesz a GDP arányábana GDP-arányos államadósság ugyanakkor a vártnál kedvezőbben alakulhat: 2023 végén 73,8 helyett 70,2 százalékos lesz, de már a 2022. végi adat is 74,0 százalékra javul 76,1 helyett.

A Portfolio.hu értékelése szerint a kormány gyakorlatilag új költségvetést alkotott, miközben a büdzsé átláthatósága még a vártnál is jobban sérült. A rendeletben például nem szerepel a GDP-arányos hiány 3,5-ről 3,9 százalékra történő emelése, azt csak a Költségvetési Tanács értékeléséből tudhattuk meg. Ugyanígy hiányzik a rendeletből a frissített számok összehasonlítása az eredeti verzióval.

Jövőre jön a parlamenti forduló

A büdzsét frissítették a rendelettel, de a kormány január közepéig az Országgyűlés elé is beterjeszti a mostani módosításokat, jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán az MTI-nek. Kérdés, hogy a parlamenti tárgyalásoknak lesz-e bármilyen funkciójuk a szimbolikus hitelesítésen kívül.

The post Hivatalos: megjelent a rendeleti úton frissített 2023-as költségvetés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés