:

Nem akárhonnan jött a kérés: az árstopokat vezesse ki a kormány azonnal

Nem akárhonnan jött a kérés: az árstopokat vezesse ki a kormány azonnal

A többek között a CBA-t, a Reált és a Ronit is magában foglaló kereskedelmi szövetség szerint az árstopokkal sokan nem fogják kihúzni húsvétig.

Már a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) is azt kéri a kormánytól, hogy szüntesse meg a hatósági árakat. Az élelmiszer-kereskedők közül a szervezet tagja a CBA, a Manna, a Roni, a Príma és a Reál hálózat is, vagyis a magyar tulajdonú láncok. A Reál és a Roni jellemzően a kisebb településeken van jelen sok egységgel.

Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára azt mondta az ATV-nek, hogy azonnal ki kellene vezetni az árstopokat, mert a rendszer nem tartható fent, a veszteségek miatt sok kisebb bolt zár be, miközben

az intézkedés nem is érte el célját, nem szorította lejjebb az inflációt.

A kisvállalkozások nem tudnak olyan eszközökkel élni, mint a nagy kereskedelmi láncok, így a magas inflációs várakozások mellett 2023-ban is folytatódhatnak a boltbezárások.

A kormány év végén a készletezésre vonatkozó új rendeleteket is hozott, ami a családi vállalkozásban működős és/vagy kisebb élelmiszerboltokat különösen nehéz helyzetbe hozza.

Az MNKSZ tárgyalni szeretni mihamarabb erről a kormánnyal.

Tesco-vezér: Ezért van kevés csirke, és ezért aránytalanul drága minden, ha kifogy a mellfilé

Háttér: kivezetik az élelmiszer árstopot?

A kiskereskedelmi szektor tulajdonviszonyainak átrendezése és a magyar érdekeltség növelése régi terve és célja a kormánynak, de eddig ebbe beletört a bicskája – még ha a magyar Auchan fele a 7. leggazdagabb magyarhoz, Jellinek Dánielhez került is. Most pedig épp a magyar láncok kongatják a vészharangot.

A kormány terve, hogy húsvétig, vagyis április 30-áig fenntartsa az alapvető élelmiszerekre kivetett árstopokat. Ugyanakkor a benzinárstop megszüntetése kapcsán azt is mondták, hogy a hatósági árakat addig tartják fent, amíg azok nem okoznak hiányt.

Kérdés, hogy a kormány mikor ítéli meg úgy, hogy ezt a szintet már elértük.

Az üzemanyagok piacán tényleg elmentek a falig, csak akkor léptek, amikor már látványos sorok alakultak ki a benzinkutaknál.

A legtöbb kereskedőnél ma már korlátozás van érvényben az alapvető élelmiszerekre, egy vagy két darabot lehet venni tejből vagy cukorból is – és nemcsak a kisebb vidéki boltokban, ugyanígy járnak el a fővárosi hipermarketek. Az inflációs adatokon pedig látszik, hogy a különadóból és az árstopos termékeken elszevenvedett veszteségeket a szektor nagy szereplői más termékek áraiba építve terítik szét. Ez az, ami a kisebb települések boltjaiban nem működik.

A kormány az üzemanyagárstop kivezetésénél azt kommunikálta, hogy a Mol kérésének eleget téve, az ellátásbiztonság miatt lépett végül. A piaci benzinárakkal a decemberi infláció akár 25 százalékra is gyorsulhatott, az élelmiszerárstopok elengedésével biztosan nehezen tartható majd, hogy 2023 decemberre egyszámjegyű legyen a pénzromlás üteme.

The post Nem akárhonnan jött a kérés: az árstopokat vezesse ki a kormány azonnal appeared first on Forbes.hu.