:

Magyarországon készül az egész világ számára – középpontban az ember

Magyarországon készül az egész világ számára – középpontban az ember

A megélhetést és a munkahelyek biztonságát Európa-szerte veszélyeztető emelkedő költségek és megnövekedett infláció világában a Siemens Energy Magyarországon szembeszáll a trendekkel. Beruházási terveivel és figyelemre méltó munkaerő-toborzási törekvéseivel a vállalat olyan időtálló örökséget kíván felépíteni, amely hazánkat a globális energetikai átalakulás élvonalába helyezi. Markus Kupetz, a Siemens Energy Kft. ügyvezető igazgatója írásában bemutatja, hogy a Siemens Energy miért toboroz képzett gyártási és termelési, valamint technológiai szakértőket és mérnököket Magyarországon, továbbá miért fektet be hosszú távra munkavállalói képzésébe, szakmai fejlesztésbe és a mérnöki karriertervezésbe.

Markus Kupetz, a Siemens Energy Kft. ügyvezető igazgatója

A Siemens Energy és Magyarország kormánya 2021-ben együttműködési megállapodást írt alá az energetikai technológiákat és projekteket érintő innováció ösztönzésére. Az ENSZ múlt havi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) vezető politikusok és a piac meghatározó szereplői szorgalmazták a mielőbbi cselekvést. Az a szándékunk, hogy a vezető energetikai megoldásaink révén Magyarországot is felhelyezzük a térképre.

Van egy személyes mottóm, egy törekvésem, ha úgy tetszik: „Magyarországon készült, az egész világ számára”. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon dolgozhatok egy világszínvonalú, több mint 25 éves energiaipari tapasztalattal rendelkező csapatban. Tudom, hogy ebben az országban sok a tehetséges ember és jelentős a potenciál valódi változások megvalósítására és a gazdasági növekedés fellendítésére.

A Siemens Energy felismerte, hogy Magyarországon megtalálhatók a világ legjobb termelő, gyártásbeli és mérnöki elméi

Két budapesti gyárunk, amelyek turbinakomponenseket és elosztó transzformátorokat gyártanak, etalonnak számítanak a globális hálózatban. Mintegy 1600 munkavállalónkkal a gyártási tevékenységünk mellett oktatási központot működtetünk és számos egyéb speciális feladatot látunk el, beleértve a technológiát, a tervezést és a beszerzést. Ráadásul növekedési pályán vagyunk, 400 új munkahelyet hozunk létre, a legtöbbet a Késmárk utcai gyárunkban, ahol gáz- és gőzturbina komponenseket, valamint berendezéseket gyártunk a globális piac számára. Jelenleg is bővítjük termékportfóliónkat más helyszínekről történő áthelyezésekkel.

Az energiaszektor átalakításának nincs alternatívája. A Siemens Energy a világ egyik vezető energiatechnológiai vállalataként elkötelezett az energetikai és infrastruktúrahálózatot fejlesztő projektek megvalósítása mellett. Mindeközben meg kell birkóznunk az úgynevezett „energia-trilemmával” is, hogy biztonságos, fenntartható és megfizethető energiát tudjunk biztosítani mindenki számára, világszerte.

Ez az átalakítás azt is jelentette, hogy a Késmárk utcai Turbinakomponens-gyárunk erőművi gázturbina égőfejrendszerekkel növeli kapacitását, amely a telephely bővítéséhez, valamint a gyártási és technológiai kiszolgáló szerepkörök felfutásához vezetett. Az elosztó transzformátorok gyártási piacán is növekedést tapasztalunk, hiszen a világ megújuló energiatermelő kapacitásának bővülésével növelni kell a hálózat megbízhatóságát és rugalmasságát is.

A termeléssel kapcsolatos tevékenységeken túl a mérnöki területen is jelentős munkaerő-bővítést hajtunk végre. Az egyik előnye annak, ha az ember olyan nemzetközileg kiemelkedő, vezető technológiai vállalatnál dolgozik, mint a Siemens Energy, hogy a cég számos lehetőséget kínál munkavállalói számára. A mérnökök általában szeretnek kihívást jelentő témákon dolgozni, csúcstechnológiát alkalmazni, fejlesztéseket megvalósítani, felelősséget vállalni és döntéseket hozni. Ezt a lehetőséget mindenki számára megadjuk, beleértve az újonnan csatlakozókat is. Munkavállalóink külföldön élhetnek és tanulhatnak, erőművi üzembehelyezéseken dolgozhatnak, és a világ minden tájáról megismerhetnek ügyfeleket. Sokan ezután vezetői pozícióba kerülnek, ami igen jellemző karrierút a fiatal tehetségeink számára.

A 400 új munkahely közül több mint 150 a mérnöki területen jelentkezik, ezek nem végrehajtó jellegű, hanem – a Siemens Energy hálózat felelős tagjaként – magas hozzáadott értéket teremtő tevékenységet jelentenek.

Mindezen eredmények ellenére a toborzás továbbra is kulcsfontosságú kihívás a kiélezett munkaerőpiaci verseny és az alacsony budapesti munkanélküliség miatt. Ezért az új munkaerő bevonzására, a szakmai fejlődési lehetőségek kiterjesztésére és a meglévő munkavállalóink juttatási csomagjainak folyamatos bővítésére összpontosítunk, hiszen a tisztességes, jól megérdemelt és motiváló bérezés elengedhetetlen.

Keményen dolgozunk azon, hogy az általunk kínált csomagok, fizetési szintek, műszakpótlékok és karrierlehetőségek vonzóak legyenek. Tudjuk, hogy a legnagyobb értékünk a motivált, magasan képzett munkaerő, ezért odafigyelünk csapatainkra, törődünk a munkavállalóinkkal.

Az igényekhez igazodva 2022 júliusában évközi béremelést hajtottunk végre, a 2023-as bérszintjeinket pedig a 2022-es hazai inflációt meghaladó mértékkel emeljük. Ezen túlmenően a legfrissebb piaci benchmark adatokat felhasználva rendezzük bizonyos munkakörök fizetéseit, amely sok munkavállalónk esetében további bérfejlesztést eredményez. Mindent egybevetve, ezek nagyon pozitív fejlemények a munkatársaink számára.

A Siemens Energy Kft. mind saját munkavállalói, mind Magyarország számára erős, stabil és fejlődő partner ma és a jövőben egyaránt.

Meggyőződésem, hogy hosszabb távon a dekarbonizációra és az energiabiztonságra való törekvés újabb katalizátora lehet a további növekedésnek, a munkahelyteremtésnek és a stabil energiajövő megteremtésének.

Markus Kupetz, ügyvezető igazgató, Siemens Energy Kft.

Fotó helyszíne: Siemens Energy budapesti Turbinakomponens-gyár

The post Magyarországon készül az egész világ számára – középpontban az ember appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés