:

Rekordáron vásárol orosz gázt a magyar kormány

Ugyanakkor a kormány korábban azt kommunikálta, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja a földgázt.

Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót (nagyjából 1 millió forint) fizethetett az orosz gázért októberben a Központi Statisztikai Hivatal most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján – írja a Népszava.

A lap számítása szerint az összeg a Ttf, azaz a holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjét is mintegy 8 százalékkal meghaladja. A nyilvántartás alapján 481 millió köbméternyi gázt vásárolt októberben. Így az egyhavi költség összesen 1,2 milliárd euróra (körülbelül 483 milliárd forintra) rúgott.

Az oroszoknak fizetett ezerforintos köbméterenkénti földgázár hússzorosa a rezsicsökkentett tarifának. Ráadásul „lakossági piaci árat”, vagyis az átlagfogyasztás feletti tarifát is jelentősen meghaladja. A lap szerint éppen ezért a kormány a jövő évi költségvetésben a hiány pótlására az úgynevezett „rezsivédelmi alap” tervezett keretét 670 milliárdról 2610 milliárdra növelte.

Több ebből Még a KSH szerint is többet fizettünk az orosz gázért, mint a piaci szint A rezsiválság új áldozatai: bezár a fővárosi hotel és a népszerű egri étterem

Mindeközben az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján csökken a gáz ára. Az augusztusi, Mwh-nként átlag 236 eurós Ttf-csúcs, folyamatos csökkenéssel decemberre átlag 117 euróig mérséklődött. A magyar kormány viszont már bejelentette,

hogy ennek ellenére januártól nem csökkentik az átlagfogyasztás feletti lakossági gázárszintet.

The post Rekordáron vásárol orosz gázt a magyar kormány appeared first on Forbes.hu.