:

Ezért nem váltja be a nyakunkon maradt horvát kunát az MNB

Horvátországba, vagy az euróövezet más országába kell visszavinni a tavalyi utazásról megmaradt horvát kunát. Az átváltás csak idén lehetséges, jövőre már csak a Horvát Nemzeti Bank teheti meg.

A magyarok egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt Horvátország az előző nyáron is: a tavalyi első három negyedévben 680 ezren utaztak déli szomszédunkhoz. A horvátok azonban idén már más valutát használnak, a megmaradt kunát pedig nem váltja be az MNB. A Horvátországba látogató magyarok ráadásul nem sajnálták a pénzt a nyaralás idején: összesen 63,5 milliárd forintot hagytak ott tavaly januártól szeptember végéig – írja a Bank360.

A horvátországi bankok és posták 2023 végéig váltják át a kunát euróra egységes, 7,5345-ös árfolyamon. Az euróövezet többi központi bankjánál is van erre lehetőség február 28-ig, de Magyarországon ez nem lehetséges. A megmaradt bankjegyeket tehát vissza kell vinni Horvátországba, vagy az euróövezet más országába. A Horvát Nemzeti Bank később is elfogadja a kunát, de az érméket csak 2025 végéig lehet átváltani. 100 bankjegy, vagy 100 érme felett a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek a valutaváltásért.

Több ebből Elvesztette a lendületét a forint Alulteljesített a magyar tőzsde az év első munkanapján

A kereskedelemben egyelőre zökkenőmentesnek tűnik az átmenet, és az ATM-ek többségét is sikerült átállítani: január 1-jén már a bankautomaták 70 százaléka csak eurót adott ki. A kunával január 15-ig lehet fizetni, de a vásárlók visszajáróként már eurót kapnak.

Január 1-jétől nem csak a fizetőeszköz változott Horvátországban. Megszűnt a határellenőrzés is a magyar-horvát határszakaszon, ugyanis csatlakoztak a schengeni övezethez.

The post Ezért nem váltja be a nyakunkon maradt horvát kunát az MNB appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés