:

Elhunyt Walter Cunningham, az Apollo–7 utolsó tagja

Elhunyt Walter Cunningham, az Apollo–7 utolsó tagja

90 éves korában elhunyt Walter Cunningham, az 1968-as Apollo-7 misszió legénységének utolsó, még életben lévő tagja – írja az MTI a NASA közleményére hivatkozva. Családja szerint az egykori asztronauta kórházban halt meg esés okozta komplikációk következtében.

Walter Cunningham vadászpilóta, fizikus és vállalkozó volt, de mindenekelőtt felfedező

– búcsúzott a kedden az űrhajóstól Bill Nelson, a NASA igazgatója. Mint hozzátette, az első emberes Apollo-küldetés, az Apollo-7 résztvevőjeként a legénység többi tagjával együtt történelmet írt, és kitaposta az utat a mai Artemis-generációnak.

SAUL LOEB / AFP

Cunnigham társai, Walter Schirra és Donn Fulton Eisele társaságában 1968. október 11-én indult útnak a 11 napos Apollo-7 misszióra az űrhajó pilótájaként. A küldetés nagy siker volt a NASA számára, a legénység által végzett kísérletek fontos információkkal szolgáltak, amelyek komoly segítséget nyújtottak az egy évvel későbbi holdraszálláshoz.

Az Apollo-7 legénysége október 22-én tért vissza a Földre 263 órás és 7,2 millió kilométeres utazás után. Az űrhajót kamerával is felszerelték, így a tévénézők élő közvetítést kaptak a Föld körül keringő misszióról, amiért a NASA Emmy-díjat is kapott. Eisele 1987-ben, Schirra pedig 2007-ben hunyt el.

Cunnigham az iowai Crestonban született 1932-ben. Fizikából doktorált, a NASA 1963-ban választotta ki asztronautának. Miután 1971-ben nyugalomba vonult az űrhivataltól, számos műszaki és pénzügyi szervezetet vezetett, illetve rádióműsorok házigazdája is volt. The All-American Boys címmel írta meg emlékiratait. Egy tavalyi interjújában arról beszélt, hogy az emberiségnek folytatnia kell az űrben való élet határainak tágítását.

The post Elhunyt Walter Cunningham, az Apollo–7 utolsó tagja first appeared on 24.hu.