:

Ezek a milliárdosok vesztettek a legtöbbet 2022-ben

Ezek a milliárdosok vesztettek a legtöbbet 2022-ben

Óriási összegeket buktak tavaly az amerikai techcégek vezetői. Íme a lista 2022 legnagyobb veszteseiről.

1999-ben Bill Gates volt az első milliárdos, akinek a vagyona elérte a 100 milliárd dolláros álomhatárt. A rekord egészen 2017-ig érintetlen maradt, amikor is az Amazon alapítója, Jeff Bezos felzárkózott mellé.

2021-re már összesen 10 dollármilliárdos tartozott az exkluzív klubba, de senki sem tudta megközelíteni Elon Musk 272 milliárdos vagyonát.

A második helyezett – becsült 200 milliárd dollárral – az LVMH francia luxuskonglomerátum vezetője, Bernard Arnault és családja lett.

2022 végére fordult a kocka: a 100 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők klubja hét tagúra csökkent, a vezetést pedig Arnault vette át a Tesla vezérétől.

A tavalyi nem Musk éve volt

Musk eközben az első olyan milliárdos lett, aki egyetlen naptári év alatt több mint 100 milliárd dollárt veszített. A Tesla-vezér a 2022-es évet 147 milliárd dolláros becsült vagyonnal zárta, mindez azóta történt, hogy Musk április közepén bejelentette, hogy 44 milliárd dollárért felvásárolja a Twittert. Vagyona a napokban további 10 milliárd dollárral, 137 milliárd dollárra csökkent, ami jócskán elmarad 2021 novemberében elért 320 milliárd dolláros csúcsértéktől.

A magazin Bánáti Anna 3 perc olvasás
Itt a Forbes legújabb milliárdoslistája – már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar
Üzlet Zsiborás Gergő 4 perc olvasás
A csúcsról lefele: így vesztett 100 milliárd dollárt a világ leggazdagabb embere
Üzlet Gólya Ágnes 6 perc olvasás
Kevesebb Elon Muskot 2023-ra!

2022-ben négy másik milliárdos vagyona is megcsappant, ahogy a techcégek részvényei zuhanni kezdtek. Anyalapunk összegyűjtötte azokat a milliárdosokat, akik a legnagyobb összegeket vesztették el az előző évben.

De kik buktak a legnagyobbat?

Elon Musk: 125 milliárd dollárJeff Bezos: 85 milliárd dollár. Mark Zuckerberg: 77 milliárd dollár. Larry Page: 46 milliárd dollárSzergej Brin: 45 milliárd dollár

Annyira azért nem kell őket sajnálni, elvégre a listán szereplők korábban legtöbb nyereséget produkáló cégek közé tartoztak. Sőt, a történelem tíz legnagyobb éves vagyongyarapodásából ötöt ők tettek ki: Musk vagyona 2020-ban 129 milliárd dollárral, 2021-ben pedig 116 milliárd dollárral bővült. Bezos 2020-ban 75 milliárd dollárral, Page és Brin – akik a Google anyavállalatát, az Alphabetet alapították – pedig 2021-ben 46 milliárd dollárral, illetve 44 milliárd dollárral gazdagabban zárták az évet.

Hogyan alakult a hazai milliárdosok vagyona?

Idén is összegyűjtöttük az ország legvagyonosabbjait, az 50 leggazdagabb magyart bemutató listánk a januári Forbes magazinban olvasható. A milliárdoslista több meglepetést is tartalmaz, Mészáros Lőrinc négy évnyi egyeduralma után Csányi Sándor végzett az élen. A magazinban a leggazdagabbak vagyonának alakulása mellett megírtuk a listán szereplő legfiatalabb milliárdos, Kádár Tamás és a Seon sztoriját, valamint hosszú címlapinterjút is készítettünk Csányi Attilával.

The post Ezek a milliárdosok vesztettek a legtöbbet 2022-ben appeared first on Forbes.hu.