:

Ingatlanpiac: ezt a szegmenst kerüli el a válság

A luxuslakások továbbra sem lesznek olcsóbbak.

Továbbra is elkerüli a válság a luxusingatlanok piacát, a négyzetméterár 2018 óta való duplázódása után sincs terep az alkunak – írja a Világgazdaság. A lap szerint a folyamatban lévő projektek iránti kereslet nem csökkent, a kínálati árak stabilan átlépték a négyzetméterenkénti 2,5 millió forintos határt. Új projektek híján az árcsökkenés pedig kizárt.

Az olló azonban itt is szélesebbre nyílik: a használt és az új építésű ingatlanok között egyre nagyobb az árkülönbség, az energetikai jellemzők mentén válogat a kereslet.

„Ma már nem 20–30 százalékkal, hanem 70–100 százalékkal többet ér egy modern, mennyezeti hűtéssel-fűtéssel, hőszivatttyúval és napelemekkel épült új ház, mint egy rosszul szigetelt, hagyományos klímaberendezésekkel felszerelt 20-30 éves ingatlan. A luxuskategóriában sem csak a komfortérzet a fontos, nem kizárólag a levegőminőség és a megfelelő páratartalom számít, mert az ma már alap, de a rezsiszámla sem mellékes” – írja a portál.

Több ebből Ingatlanpiac: ezt a szegmenst kerüli el a válság Adatbotrány: brutális büntetést kapott a Facebook, milliárdokat kell fizetnie

A luxusingatlan-piaccal szemben a tömegpiac egyre élesebben vált irányt: a „hagyományos” ingatlanoknál egyre nagyobb keresletcsökkenésre számítanak a piaci szakértők. Ezzel szemben a luxuskategóriában a négy éve jellemző 1,5-2,5 milliós négyzetméterárak helyett ma már 2,5 millió felett jár az átlag, sőt még a 4 milliós négyzetméterárat is hajlandók megfizetni a vevők, ha jó a lokáció és a panoráma.

„Az infláció mértékétől ugyan elmaradó mértékű, de határozott áremelésre számítunk 2023-ban” – nyilatkozta a lapnak Kacsmarik Ágnes, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetője.

The post Ingatlanpiac: ezt a szegmenst kerüli el a válság appeared first on Forbes.hu.