:

Óriási botrány lesz Harry könyve, ennyit kaszál rajta a herceg

Óriási botrány lesz Harry könyve, ennyit kaszál rajta a herceg

Már most a toplisták élén van a Tartalék, Harry herceg memoárja, pedig még meg sem jelent. A királydrámával brutális pénzeket szakít a sussexi herceg és Meghan Markle.

Egy hét múlva kerül a boltok polcaira Harry – azaz Henrik Károly Albert Dávid sussexi herceg – önéletrajza, a Tartalék (angolul Spare, ami a trónöröklésben betöltött szerepére utal gúnyosan). A bulvár már hetek óta csámcsog a várhatóan botrányokat kirobbantó könyvről, különösen egy január elején megjelent részleten. Ebben Harry arról vallott, hogy a trónörökös Vilmos herceg 2019-ben a földre lökve, feleségét szapulva bántalmazta.

Ha a királyi család hírnevének nem is, a könyvnek a médiahájp kifejezetten jót tesz: a toplisták élére ugrott a Tartalék, akár még rekorder is lehet az önéletrajzok között.

Több ebből Óriási botrány lesz Harry könyve, ennyit kaszál rajta a herceg Csak a görögök szenvednek jobban az inflációtól, mint mi

A brit Amazonon jelenleg (és már két hónapja) az első, míg a vállalat amerikai oldalán második a könyv; a Barnes & Noble amerikai könyves lánc oldalán (ahol 30 százalékos kedvezménnyel és Harry narrálásával készült hangoskönyvvel ajánlgatják az önéletrajzot) szintén a második helyre szökött fel a Tartalék.

Jól fog menni, csak nem a kisebb könyvesboltokban

Habár hivatalos előrendelési számokat nem publikált a könyvet kiadó Penguin Random House, a Waterstones angol bolthálózat már novemberben nagyon elégedett volt a megrendelések számával. A 14 fontra, azaz nagyjából 6 200 forintra leárazott memoárt már akkor rendkívül nagy érdeklődés övezte.

A könyv azért is lehet hatalmas siker, mert a kiadók szempontjából csendesebb januári hónapban gyakorlatilag nem akad „ellenfele” a Tartaléknak. Ez szinte az egyetlen, akár a közbeszédet is leuralni képes publikáció az év elején. Ennek okán a Penguin Random House is kifejezetten bizakodó. Szerintük az érdeklődés ráadásul nem is fog elapadni a megjelenés hetében, hanem bőven kitart január 10. után is.

Harry által narrált e-book, hangoskönyv, keménykötésű – biztosra megy a Penguin Random House. 16 nyelven egyszerre jelenik meg a Tartalék, köztük magyarul is. A 416 oldalas könyvet körülményes biztonsági intézkedésekkel tartják elzárva a nagyérdeműtől, a boltoknak is csak az utolsó pillanatban küldik ki, hogy ne szivárogjon ki idő előtt. Fotó: Barnes & Noble

Mindennek ellenére a kisebb könyvesboltok korábban még nem voltak túl bizakodóak. A nagy láncok (Amazon, Barnes, WH Smith, Waterstones) tengelyén kívül a független kis üzletek vezetői szerint a Tartalék a nagy neveknél biztos jól forgó cím lesz, náluk kevésbé. A vásárlóik nagy része ugyanis „kifejezetten kedvelte a királynőt”, nyilatkozta az egyik bolt tulajdonosa a The Booksellernek.

A Tartalékot talán Barack Obama elnöki memoárjával, az Egy ígéret földjével érdemes összehasonlítani. A szintén Penguin Random House által kiadott könyv hatalmas siker volt az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban is. A memoár egy nap alatt 887 ezer, egy hét alatt pedig 1 millió 710 ezer példányban fogyott az előbbi kettőben. Az Egyesült Királyságban és Írországban öt nap alatt százötvenezret adtak el belőle.

Húszmillió dollár a sztárgázsi, emellett brutális összegeket keres Harry

Ha az Egy ígéret földjén számait nem is fogja megugrani a Tartalék, mindenképpen borítékolható lesz a siker. Ezt a Penguin Random House is tudta, éppen ezért dollármilliókat is fizettek a Harry-Meghan párosnak, hogy mindenképpen náluk jelenjen meg a kézirat. A Daily Mail értesülései szerint mindezért 20 millió dollárt kaptak. Ez ugyan eltörpül a Barack-Michelle páros 65 millió dolláros sztárgázsijától, még mindig az egyik legnagyobb szerződéses summa a könyvpiacon. A New York Times értesülései szerint éppen ezért a megtérülés kockázatát több önéletrajz megjelenésével csökkentik.

A Tartalékon közreműködő szellemírónak, J.R. Moehringernek pedig egymillió dollárt fizethet a kiadó.

A húszmillió dolláros apanázs ráadásul nem az egyetlen óriási bevételi forrása a királyi család szennyesét kiteregető párosnak. A Netflix a New York Times és az Us Magazine értesülései szerint százmillió dollárt fizetett azért, hogy a páros – a róluk szóló, decemberben megjelenő Harry és Meghan sorozat után – több projekt producereként jelenjen meg a streamingplatformon.

London, 2019. július 15. Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és felesége, Meghan sussexi hercegnõ Az oroszlánkirály (The Lion King) címû film európai premierjén Londonban 2019. július 14-én.

Egyelőre úgy tűnik, megérte. A Harry és Meghan első részét csak az Egyesült Királyságban 2,4 millióan nézték meg egy nap alatt, míg a másodikat másfél millióan. A harmadikra pedig 800 ezer ember kapcsolt be, írja az Insider. A sorozat a páros első nagyszabású megjelenése a hatalmas port kavaró Oprah Winfrey-interjú után, amit élőben 17 millióan néztek az Államokban. Ezért 7 és 9 millió dollár között kapott gázsit a herceg és hercegné a CBS-től. Cserébe a csatorna 325 ezer dollárt kért a műsorhoz időzített reklámokért.

Ha ez még nem lenne elég, Harry és Meghan a Spotify-al is zsíros szerződést köthetett. Az amerikai Forbes szerint 15 millió dollárt, míg a New York Post szerint 25 milliót kaphatnak a streamingszolgáltatótól három évre szóló tartalomszolgáltatásért.

A négy szerződéssel összesen 142-154 millió dollárt, azaz kb. 53,5-58 milliárd forintot összehegedülő Harryéknek jól megy a királydráma kapitalizációja.

Kell ez most?

Harry sussexi herceg 2020-ban jelentette be, hogy visszalép a királyi családban eddig betöltött szerepétől és kötelezettségeitől. Ennek következtében Windsor-házból érkező pénzcsap el is zárult. Anyjától, Diana hercegnétől örökölt 12 millió dolláros vagyonán kívül pedig nem volt jelentősebb bevételi forrása az elmúlt években.

Épp ezért építenek kisebb médiabirodalmat eddigi életükből – valamint fektetnek ingatlanokba is. A kaliforniai Montecitoban található házukat például közel 20 millió dolláros profittal, 33,5 millió dollárért passzolnák tovább.

Harry 2020 elején jelentette be, hogy március végén visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétõl. Azóta nem is keresnek pénzt a Windsor-háztól és az angol adófizetőktől. De a királydrámán rommá szedik magukat. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Az óriási összegek és nézőszámok egyelőre őket igazolják, de félő, hogy hamar ellenük fordul a közvélemény. A folyamatosan őket ekéző brit bulvár II. Erzsébet halála óta különösen könyörtelen. A New York Timesnak nyilatkozó, a királyi családot követő szakértők szerint most a monarchiát bántani illetlen dolog.

Ugyanakkor a könyv megjelenése kissé lehetetlen helyzetbe hozza Harryt. A Vilmos herceggel kapcsolatos vádak komoly problémákat okozhatnak a családnak és Harryék kapcsolatának is. De ha a herceg visszatartja a legszaftosabb részleteket, az érdeklődés csökkenhet, ami a kiadó pénzvesztésével és Harry lázadó, igazságmondó imidzsének elvesztésével járhat.

„Az a célja, hogy az emberek egy részénél növelje a hírnevét, vagy az, hogy csökkentse a családja és közte kialakult szakadékot?” – mondja a New York Timesnak Matt Latimer ügynök, aki többek között az FBI volt vezetőjének, James Comey könyvének publikálásával foglalkozott.

„Ezek bizonyos mértékig egymással versengő célok. Nehéz mindkettőt egyszerre megvalósítani.”

The post Óriási botrány lesz Harry könyve, ennyit kaszál rajta a herceg appeared first on Forbes.hu.