:

Gázbőség Európában: Moszkva óvatosan újra nyitna?

Gázbőség Európában: Moszkva óvatosan újra nyitna?

Enyhe a tél, a lakosság és az ipar is spórol, az árak le is estek. Az európai gázhelyzet a vártnál is sokkal megnyugtatóbb, legalább is most.

A héten az irányadó holland gáztőzsdén a háború előtti szintre esett a gáz ára (65 euró/megavattóra). A lakosság valóban visszafogta a fogyasztását az EU-ban, a magas árak mellett ehhez kellett a szokatlanul enyhe tél is. Jól spórolt az ipar és a tározókat gyorsan sikerült feltölteni – a betárolási időszak április elsején zárul. Hogy állunk majd akkor?

Az EU és Nagy-Britannia teljes tárolókapacitása 1129 terawattórányi, százalékban számolva a valószínűsített tél végi telítettség tehát 50 százalékos lesz, 39-66 százalék közötti szórással – írja a HVG. Akárhogy is nézzük,

Európa gáztározói régen voltak ennyire tele, vagyis sokkal jobban áll a gázhelyzet, mint azt bárki is gondolta volna a nyáron.

A kockázatok és a magas ár velünk maradnak

Ettől függetlenül azért látni kell azt is, hogy a háború előtti gázárszint is már egy erősen megemelkedett szint volt (az energetikai árak már tavaly február előtt elkezdtek látványosan emelkedni), és a bizonytalanságok miatt az árak nem biztos, hogy tovább csökkennek, sőt egyelőre stagnálni sem biztos, hogy fognak.

Még akkor sem, ha LNG-ben is alaposan feltankolta magát Európa (amúgy Oroszországból is érkezik cseppfolyós földgáz bőven). Jelenleg Európába csak a Magyarországra is befutó Török Áramlaton keresztül érkezik orosz vezetékes gáz.

Moszkva: nem sikerült a keleti nyitás

December végén ugyanakkor az orosz kormányfő-helyettes, Alexandr Novak már arról beszélt, hogy a Jamalon újraindíthatja Moszkva a szállításokat. Ez arra utal, hogy Oroszországnak mégiscsak szüksége van az európai piacra.

Ahogy arról a Forbes korábban is írt: a keleti irányba Moszkva sokkal kevesebb vezetékes kapacitást épített ki a gáz továbbítására, márpedig ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja az energiahordozó tranzitjának. Kína ráadásul örömmel kihasználta eddig, hogy orosz partnerei szorult helyzetbe kerültek és nyomott áron vásárolt szénhidrogéneket Moszkvától. Az újabb vezetékek kiépítése kelet fele akár egy évtizedet is felemészthet. Hiába mondják tehát a Kremlben, hogy kelet fele nyitnak, ez valójában nem működött. Márpedig az energiahordozók a legfontosabb exporttermékei Oroszországnak.

Az EU jó helyzetben van jelenleg: eldöntheti, hogy vesz-e az oroszoktól gázt vagy sem. Miért?

Kína visszatér

Mert az LNG globális piacáról az eddig szigorú covid-politikát folytató Kína kiesett gyakorlatilag. Ez most megváltozik, hiszen Peking engedve a lakosság nyomásának, lazított a korlátozásokon. Így megjósolhatatlan, mit hoz majd a következő év.

Európa gázellátása megoldódni látszik, Magyarországé nem

A hosszú távú magyar-orosz gázszerződés értelmében mi kéthónapos csúszással követjük le a holland gáztőzsde árait, vagyis pont a betárolási időszakra esett, amikor rekordáron vettük a gázt. A mostani áresés majd a márciusi Gazprom-számlán jelentkezik, vagyis a kritikus időszak végén.

The post Gázbőség Európában: Moszkva óvatosan újra nyitna? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés