:

Bántalmazás és toxikus légkör az egyik legnagyobb jogvédő szervezet magyar irodájában

Hosszú cikk jelent meg az OpenDemocracy oldalán arról, hogy volt munkatársak szerint mennyire toxikus volt a légkör a nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International (AI) magyar irodájában. A vádakra a nemzetközi és a magyar szervezet együttesen reagált.

Rendszintű pszichés és verbális bántalmazás érte az Amnesty International magyar irodájának több munkatársát is, a nemek közti egyenlőséget sem vette komolyan a területet amúgy maga is kutató szervezet. A vádakat öt egykori női munkatárs fogalmazta meg, egyikük a vele kötött titoktartási szerződést is megszegve beszélt a toxikus légkörről és arról, hogy sem a magyar vezetés, sem pedig a nemzetközi szervezet nem tett hatékony lépéseket a helyzet tisztázására és javítására.

Öten távoztak

2019 eleje és 2021 márciusa között öt női munkavállaló távozott azonos okokból a szervezetből. Közülük négyen névvel együtt vállalták, hogy a nyilvánosság elé lépnek.

Mérő Vera, kampánykoordinátor 2017 szept. – 2019. júl. Nagyné Gere Zsófia, irodavezető, 2010.04.01 – 2020.11.13. Zorigt Burtejin, kampánykoordinátor 2020.01.15  – 2021.01.15. dr. Szalóki Ágnes, kampánykoordinátor 2019.03.19 – 2021.03.19

A szervezett 5 egykori női munkavállalója több vádat is megfogalmazott:

egy várandós kolléga szerződését deklaráltan a várandóssága miatt nem akarta a vezetőség meghosszabbítani;miközben a rövidtávú szerződések miatt a kormány munkapiaci szabályait bírálta a szervezet, maga is csak 1 évre kötött szerződést a munkavállalókkal;az egyesület egyik korábbi munkatársa elmondta: tízévnyi teljesállású munkaviszonyát követően volt főnöke azért kívánta csökkenteni munkaidejét és bérét, hogy édesanyaként meg tudjon felelni magánéleti szerepeinek és azt is kifogásolta, hogy a munkába visszatérő anyuka még szoptatja gyermekét;közös, két évig tartó munkájuk során a férfi számos módon verbálisan bántalmazta, megalázta, alaptalanul meghazudtolta, megfélemlítette.A nő által kezdeményezett munkaviszony megszüntetés során két jogász férfi zárt ajtók mögött, a nőt a neki jogszerűen járó jogi segítség lehetőségétől elvágva titoktartási nyilatkozat aláírására presszionálta, amelyben kijelenti, hogy munkaviszonya során nem érte hátrányos megkülönböztetés, és jogait bírósági úton nem érvényesítheti a továbbiakban, azok gyakorlásáról és érvényesítéséről, vagyis mindenfajta jogorvoslati lehetőségről lemond.Egy másik munkatárs rendszeres lelki terrorról, alaptalan számonkérésről valamint megalázó és szexista megjegyzésekről számolt be, melyek sok esetben a munkatársak előtt zajlottak, normalizálva ezt a bánásmódot a jogvédő szervezetben.Volt olyan női munkatárs, aki a belépése után csak hat héttel kapott szerződést, amiben az állt, hogy orvosi igazolással együtt értesítenie kell az AI-t, ha terhes lesz (ezt később törölték a szerződéséből);

Volt belső vizsgálat

A társaságot elhagyó 5 női munkavállaló több fórumon is jelezte, hogy a légkör toxikus, távozásukkor többen részletesen is kifejtették a csapatnak egy-egy emailben, hogy miért lépnek ki. Korábban kaptak rá ígéretet, hogy kivizsgálják az eseteket.

2021 áprilisában az AI Magyarország valóban belső vizsgálatot kezdeményezett a munkakörülmények és a munkavállalók jóllétének felmérésére. Mivel az érintettek továbbra is úgy érezték, hogy aggályaikat nem veszik elég komolyan, a boardnál és a felügyelőbizottságnál is panaszt tettek. Ezt csatolták a magyar irodát is felügyelő nemzetközi titkárságnak is. Ezt követően bejelentette az AI, hogy a diszkriminációra irányuló független vizsgálatot indítanak.

Ebben az öt érintett munkavállaló nem volt hajlandó részt venni, mivel a vizsgálat elvégzésére felkért személyek szerintük nem voltak elfogulatlanok az AI vezetésével. A vizsgálat végül arra jutott, hogy minden rendben, a vádakra pedig nincs bizonyíték.

Azóta az AI nemzetközi vezetősége elindított egy békéltető folyamatot, de itt csak nagyon kevés előrelépés történt. Az öt egykori alkalmazott végül ezután döntött úgy, hogy a nyilvánossághoz fordul.

Mit mond az Amnesty International?

Az OpenDemocracy megkereste az Amnesty International nemzetközi titkárságát a vádakkal kapcsolatban, a szervezet a magyar iroda és igazgatóság nevében közös választ küldött a lapnak. Az egyes HR-eseteket nem kívánták külön-külön kommentálni, de leszögezték, hogy nem tolerálják a diszkrimináció és a visszaélések bármilyen formáját és komolyan veszik az ezzel kapcsolatos állításokat.

Elismerték ugyanakkor a független vizsgálat nem volt kielégítő az egykori alkalmazottak számára, ahogy azt is, hogy a később elindított mediációs folyamat valóban elhúzódott (annak jellegére és a meglévő kapacitások szűkösségére hivatkoztak).

A nemzetközi vezetőség azt is hangsúlyozta, hogy ahogyan korábban is, most is nyitott a párbeszédre és arra, hogy a volt munkatársakat meghallgassa, figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit és készek levonni a megfelelő tanulságokat.

A Forbes.hu külön is megkereste a magyar irodát az üggyel kapcsolatban, ha válaszolnak a kérdéseinkre, közöljük.

The post Bántalmazás és toxikus légkör az egyik legnagyobb jogvédő szervezet magyar irodájában appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés