:
Breaking News

Ezért mondta azt Matolcsy, amit mondott

A kormánnyal való szembefordulásként értelmezik sokan Matolcsy György legutóbbi megnyilvánulásait. Rossz kormánydöntésekről, kártékony ársapkákról, túl magas inflációról beszélt. Mi az MNB-elnök motivációja?

A 24.hu háttérinformációkat szerzett a jegybanki „különutasság” motivációiról, melyek érthetőbbé teszik, hogy az MNB elnökének mi lehetett a szándéka különvéleményének nyilvánosságra hozatalával.

Matolcsy igyekezett világossá tenni: nem ő felel a magyar gazdaság válságközeli állapotáért.

Több ebből „A kudarc egyértelmű” – nem először szólt be Matolcsy a kormánynak, most itt a viszontválasz Azonnal ki kell vezetni az ársapkákat – hangnemet váltott Matolcsy Volt jegybankelnök: veszélyes úton az Orbán-kormány, sodródunk a kilépés felé

A Magyar Nemzeti Bank elnöke előbb

a parlament gazdasági bizottsága előtt tárta a hallgatóság elé véleményét a magyar gazdaság helyzetéről, majd a szignója nélkül tette közzé a Költségvetési Tanács a 2023-as államháztartásról szóló kormányzati előterjesztéshez fűzött álláspontját.

Hogy máskor ne kelljen

A lap jegybankból származó értesülései szerint Matolcsy úgy magyarázta a bizottsági meghallgatáson elmondottakat a Szabadság téren:

azért mondta el most mindezt, „hogy máskor ne kelljen”.

Elsősorban a felelősség hárítása miatt üthetett meg erősen kritikus hangot a jegybank elnöke, aki észlelte, hogy a kormányzati kommunikáció egyre inkább a jegybank irányába tolja a felelősség kérdését a forint tavaly őszi brutális gyengülése miatt.

Objektív okok

A jegybanki magyarázat szerint a Költségvetési Tanács álláspontját Matolcsy objektív okok miatt nem írta alá a dokumentumot, mivel – ahogyan azt korábban is jelezte – akkor külföldön tartózkodott.

Az ülésen Virág Barnabás alelnök képviselte, aki együttműködő jegybanki álláspontot képviselt.

The post Ezért mondta azt Matolcsy, amit mondott appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés