:
Breaking News

Megköttetett a nagy üzlet, megvettük a Vodafone-t

A kormány a hétvégén jelentős pénzmozgásokról döntött, amiből sejteni lehetett, hamarosan nyélbe ütjük a nagy üzletet és megvesszük a Vodafone-t. Most bejelentették, megvalósult az adásvétel – mégpedig jelentős adófizetői hozzájárulással.

A Forbes.hu-hoz hétfő reggel eljuttatott közlemény szerint a 4iG Nyrt. leányvállalata az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Több ebből Ezért mondta azt Matolcsy, amit mondott Így építjük a tenger alatt a fenntartható jövőt – Szeretem a munkám

A céltársaság értékét 660 milliárd forintban állapították meg, ez a 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA-jának 7,1-szeresét teszi ki.

A tranzakció pénzügyi zárását január 31-ében határozták meg.

Az ügylettel a 4iG Nyrt. az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos közvetett irányító befolyást, míg a Magyar Állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a magyar piac második legnagyobb telekommunikációs vállalatában, a Vodafone Magyarország Zrt.-ben.

Mi kelt még el?

A közlemény szerint a tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá az felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata is. A magyar Vodafone vezetékes szolgáltatásait 800 ezren, mobilszolgáltatásait 3 millió ügyfél veszi igénybe.

Hétvégén már sejthető volt

Mint azt vasárnap megírtuk, jelentős, 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett.

A Portfolio a Magyar Közlönyben vasárnap délután szúrta ki, hogy megjelent a kormányhatározat, amelynek értelmében

az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára.Ez azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről korábban nem esett szó.

The post Megköttetett a nagy üzlet, megvettük a Vodafone-t appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés