:
Breaking News

Régi műhold csapódhat ma be a Földre

Régi műhold csapódhat ma be a Földre

A NASA január elején nyugdíjazta Earth Radiation Budget Satelite (ERBS) elnevezésű műholdját, amely január 9-én, közel négy évtizedes űrbeli tartózkodás után lép majd be újra a Föld légkörébe. A szatellit nem irányított módon visszatérni, azonban az ügynökség szerint elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy a roncsok kárt okoznak a Földön – írja a NASA.

Az ERBS nagyjából kettő és fél tonnát nyom, ezért a szerkezet egy jelentős része el fog égni a légkörben. A visszatérésre nagyjából bármikor sor kerülhet a hétfői nap folyamán magyar idő szerint,

azonban a legvalószínűbb, hogy valamikor hajnali 0 óra 40 perc és 17 óra 40 perc között következik be.

Az ERBS-t 1984-ben a Challenger vitte az űrbe, valamivel több mint egy évvel az 1986-os tragédia bekövetkezte előtt. Sally Ride, az első női űrhajós volt az, aki segített pályára állítani az eszközt a világűrben. Ugyanekkor hajtott végre űrsétát az első amerikai űrhajósnő, Kathryn Sullivan. Ez volt az első olyan küldetés is, amelyen két női űrhajós együtt repült az űrbe, teszi hozzá az Engadget.

Az ERBS messze túllépte a várt kétéves élettartamát, amely 2005-ben történt nyugdíjazásáig aktív megfigyeléseket végzett. A szerkezet többek közt ózon- és légköri méréseket folytatott, amelynek adatait a tudósok arra használták, hogy tanulmányozzák, hogyan nyeli el és sugározza ki a Föld a napenergiát. A NASA eredetileg úgy számolt, hogy csak két évig fogja használni a műholdat, ehhez képest majdnem 30 éven át állt szolgálatban az ERBS.

The post Régi műhold csapódhat ma be a Földre first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés