:
Breaking News

Mindannyiunk közös üzlete: ennyivel tolhatja meg az állam a Vodafone-felvásárlást

Több mint 300 milliárd forinttal segítenek be az év telekommunikációs üzletébe, a Vodafone felvásárlásba az adófizetők. És ezen kívül is csak úgy röpködnek a százmilliárdok.

Még augusztusban jelentették be, végül pedig januárra üthetik nyélbe a nagy Vodafone-üzletet. A Jászai Gellért-féle 4iG (pontosabban annak leányvállalata, az Antenna Hungária) a magyar állammal karöltve felvásárolja a Vodafone Magyarországot. A tranzakció pénzügyi zárása a hónap végéig is eltarthat, ugyanakkor már most is fény derült sok részletre. Mekkora összeget kell kifizetni és mennyit fognak ebből állni az adófizetők?

Több ebből Ekkorát ugrott a vevő az év üzletének hírére A kormány miatt esnek ki az Erasmus-programból ezek az egyetemek

Mennyit kell fizetni végül?

A felek először augusztus végén jelentették be, hogy készülőben van a felvásárlás. Akkor a tranzakció értékére 715 milliárd forintot becsültek. Jászai Gellért, a 4iG többségi tulajdonosa és elnöke nyár végén is leszögezte, hogy ez az összeg csak a becsült cégérték, a vételár ennél alacsonyabb is lehet a pénzügyi átvilágítás végére, például a Vodafone adósságállománya miatt.

A mai adásvételi szerződéssel kiderült, hogy az átvilágítással 55 milliárd forinttal csökkent a cégérték, most 660 milliárd forintra taksálják a Vodafone Magyarországot.

Az ügylettel a 4iG Nyrt. az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos közvetett irányító befolyást, míg a magyar állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a magyar piac második legnagyobb telekommunikációs vállalatában, a Vodafone Magyarország Zrt.-ben.

Mit fizet ebből az állam?

A magyar költségvetés (és ezen keresztül az adófizetők) több csatornán keresztül is részt vesz az üzletben.

Leendő kisebbségi tulajdonosként a vételár 49 százalékát, várhatóan 323 milliárd forintot áll majd.A másik 51 százalék (nagyjából 337 milliárdért cserébe) az Antenna Hungáriához kerül, ebben a cégben ugyanakkor csak 77 százalékkal többségi tulajdonos a 4iG. Az Antenna Hungáriában a maradék 23 százalékkal – meglepetés – az állam a másik, kisebbségi tulajdonos. A finanszírozás részletei még nem ismertek, de ez alapján akár további 77 milliárd forinttal is gyarapodhat a vételár magyar államra jutó része.Az Antenna Hungária a vételár rá eső részét ráadásul (legalább részben, ha nem teljesen) hitelfelvételből tervezi előteremteni. Ezt a hitelt a hétvégi kormányhatározat alapján az állami hátterű Magyar Fejlesztési Bank fogja nyújtani. A hitelkeret 425 millió euró (csaknem 170 milliárd forint forint), aminek a 80 százalékáig a magyar állam kezességet is vállal.

Igen ám, de a teljes MFB-s hitelkeret lehívása esetén is még további 167 milliárd forintot kellene előteremtenie az Antenna Hungáriának. Ezt 77 milliárddal csökkentheti a magyar állam, ha az Antenna Hungária kisebbségi tulajdonosaként is beszáll az üzletbe, de még így is hiányozna 90 milliárd forint.

A hírek szerint az MFB-n kívül más hitelintézetektől is kölcsönt vesz fel a 4iG. Jászai augusztusi nyilatkozata alapján pedig ezen kívül a vállalati kötvénykibocsátás is szóba jöhet a tranzakció finanszírozására. És láss csodát, az alapvetően exportfinanszírozásra létrejött, szintén állami tulajdonú Eximbank néhány hónapja immáron belföldi üzletek esetén is vásárolhat vállalati kötvényeket. Ez újabb csatorna lehet a Vodafone Magyarország felvásárlásának megkönnyítésében, ugyanis a 4iG újabb kötvényeit akár az Eximbank is lejegyezheti majd.

Összegezve

Az állam közvetlenül 320-400 milliárd forinttal száll be a Vodafone-üzletbe,de a 4iG-nek 170 milliárd forintnyi hitelfelvétel megkönnyítésével is besegít a felvásárlásba, valamint akár 90-170 milliárd forintnyi kötvényvásárlással is megelőlegezheti a telekommunikációs kisgömböcre eső vételárat.

Mindezt azok után, hogy az elszálló infláció és a lassuló gazdaság miatt teljesen újra kellett szabni az idei költségvetést, a költségvetési hiány pedig 3,5 százalékról 3,9 százalékra szökött fel.

A gigantikus ráfordításokhoz képest pedig nyúlfarknyi előnyhöz jut az állam: kisebbségi részesedése lesz egy telekommunikációs vállalatban, ami még az irányító befolyáshoz sem elég.

Nem ma kezdődött

A kisgömböcként növekvő 4iG előretörése nem ma kezdődött.

Az IT-cégből fokozatosan telekommunikációs profilra váltó vállalatcsoport tavaly év elején szerzett többségi részesedést az addig állami tulajdonban lévő Antenna Hungáriában.A csoport immáron országhatárokon túl is terjeszkedik, például albán telekommunikációs cégek felvásárlásával.Mindeközben ugyanúgy hasít az állami tendereken, az Opten céginformációs rendszer nyilvántartása csak a 2022-es évre 46,2 milliárd forintnyi elnyert közbeszerzést tart nyilván. Többek között a Volánbusznak és a Magyar Nemzeti Banknak is nyújtanak szolgáltatásokat, de nemrég nyertek el egy nagyszabású állami digitalizációs projektet is.

The post Mindannyiunk közös üzlete: ennyivel tolhatja meg az állam a Vodafone-felvásárlást appeared first on Forbes.hu.