:

Újabb segítséget nyújt a kormány a Vodafone-üzletben

Nem fogja vizsgálni a Gazdasági Versenyhivatal a Vodafone Magyarország felvásárlását.

Nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Vodafone Magyarország felvásárlását – derült ki a hétfő este közzétett Magyar Közlönyből, amit a 4ig is megerősített a Budapesti Értéktőzsdén megjelent közleményében.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelkezés értelmében az Antenna Hungáriának a Vodafone Magyarország feletti közvetlen irányításszerzése mostantól közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősül. (Az Antenna Hungária a 4ig többségi tulajdonában áll, ezen keresztül vásárolja meg az anyavállalat a magyar Vodafone 51 százalékát.)

Több ebből Megszólalt a magyar milliárdos cége a Vodafone-üzlet finanszírozásáról Kilenc év letöltendő járhat az egykori bankvezérnek

Miért jelentős ez?

A nemzetstratégiai jelentőségű üzletek esetén a Gazdasági Versenyhivatal az általános gyakorlatával szemben nem vizsgálhatja, hogy az összefonódás sérti-e a piaci versenyt.

Pedig ez a Vodafone esetén is lényeges elem lenne, hiszen a 4ig érdekeltséggel rendelkezik egy másik telekommunikációs vállalatban, a Yettelben is.

Az előbb említett 4ig-leányvállalat, az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonos.

A kormány szerint Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága indokolja a különleges elbírálást. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap úgy kommentálta a felvásárlást, hogy nemzeti bajnok születik.

Újabb állami bank hitelezheti a 4ig-t

Közben a G7 arról ír, hogy az állami Eximbank még a hétvégén bejelentett Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kapott hitelkeretnél is nagyobb kölcsönt adhat az Antenna Hungáriának. Legalábbis a pénzintézet 750 millió tőke és járulékai erejéig jegyzett be zálogjogot a vállalat valamennyi ingóságára, és jövőbeli bevételt hozó szerződésére. Az Eximbank lehetséges bevonásáról a Forbes.hu-n is írtunk korábban.

Borítóképünkön a 4ig Nyrt. székházának bejárata a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében. Forrás: MTI/MTVA/Bizományosi: Róka László

The post Újabb segítséget nyújt a kormány a Vodafone-üzletben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés