:

A magyar ingatlanmogul örül, hogy Tiborczéké lett Budapest legendás szállója

Volt külföldi kérő, de nem adott magasabb árat és Jellinek Dániel örül, hogy magyar kézben maradt és a és a BDPST-é lett a Gellért Szálló. A miniszterelnök vejének kezében.

A hetedik leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől Tiborcz István ingatlanos cégéhez, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-hez került a Gellért Szálló. A 24.hu arról kérdezte a milliárdost, eleve Tiborcznak és Orbán Ráhelnek vette-e meg annak idején a Gellért Szállót.

Jellinek szerint szó sincs erről. Volt külföldi ajánlattevő is, a kínált ár azonban nem volt magasabb, mint Tiborczé. Ráadásul külön örül annak, hogy magyar kézben marad és a BDPST-é lett a hotel.

Több ebből Vodafone-üzlet: beleszólhatna az unió – de inkább nem fog Norvég gázmezőket adott volna el az olajipari multi, de közbeszólt a válság

Hozzátette:

„Tény, hogy ők több hasonló műemléki felújítási és hasznosítási projektet már sikeresen megvalósítottak.”

Mennyiért?

Jellinek 2019-ben – a Covid és az alapanyagár-robbanás előtt – vette meg a szállodát, amikor a szakértők úgy számoltak, hogy 60 millió euróból jön ki a felújítás. A tervek elkészülte után azonban jelentősen magasabb összegért kaptak kivitelezési ajánlatot. Ezért keresett vevőt a szállóra.

Az árat nem hozták nyilvánosságra. Jellinekék 2019-ben 8,8 milliárd forint MFB-hitellel jutottak a szállodához a Direkt36 cikke szerint.

Most a BDPST a Geraldton Invest Zrt. holdingcéget vette meg, amelynek közvetett érdekeltségében áll a Gellért Szálló.

Az adásvétel előtt a Geraldtont kiürítették. Jellinek közölte, hogy a szállodán kívül említésre érdemes vagyonelem csak a körülbelül 2,5 százaléknyi Waberer’s részvény volt benne. Ez azt jelenti, hogy Tiborcz István érdekeltsége ennyivel nőtt a kamionos logisztikai társaságban.

Az ügylet nem érintette az Indotek csoport egyéb ingatlanait, így a plázákat sem, ezek a K TRADING Energia Kft.-vel egyetemben az Indotek érdekeltségében maradtak.

Jellinek Dániel hozzátette, hogy több más ingatlant is eladott mostanában, köztük ipari ingatlanokat,

csak azokból nem lett hír, mert a vevők nem a miniszterelnök vejéhez fogható potentátok voltak.

Mire kell a pénz?

Az eladásokra azért van szükség, hogy pénzt allokáljon más tranzakciókhoz:

ki kell fizetnie például az Auchanban szerzett kisebbségi részesedést, külföldön is fut több befektetése, továbbá több vállalat-restrukturálásra és -feljavításra specializálódott alapot gründolt mostanában, készülve a válságos időszakra.

The post A magyar ingatlanmogul örül, hogy Tiborczéké lett Budapest legendás szállója appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés