:

Árstop: nagy bajba kerülhet a kereskedő, aki rosszul méri fel a készleteit

Árstop: nagy bajba kerülhet a kereskedő, aki rosszul méri fel a készleteit

A kormány rendeleti úton szabályozza csütörtöktől az áruhiányt.

Bár már a hatósági árak bevezetésekor elkezdték korlátozni az üzletek az árstopos termékek egy vevőnként megvásárolható mennyiségét, a Publicus felmérése szerint a vevők több mint háromnegyedével fordult elő, hogy üres polcokkal találkozott, amikor például kristálycukrot vagy UHT-tejet, esetleg sertéshúst vagy burgonyát keresett. Gulyás Gergely korábbi nyilatkozata szerint minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet áruhiányhoz, így a kormány legújabb rendeletében szigorításokat vezetett be – írta meg a Népszava.

A csütörtöktől érvényes kormányrendelet alapján

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a lap érdeklődésére így foglalta össze a jogszabályban foglaltakat.

Eddig az adott napi átlagkészletet kellett tartani a hatósági áras termékekből, kevesebb esetén bírságolható volt az üzlet, most ez megváltozik: ha a kereskedő a korábbi átlagmennyiség másfélszeresét tartja, de az ellenőr talál üres polcokat, akkor büntethet.Ennek értelmében a kereskedőknek a biztonság érdekében az árstop előtti mennyiség kétszeresét kell készleten tartaniuk. Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Nem akárhonnan jött a kérés: az árstopokat vezesse ki a kormány azonnal
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Extra terhet kapnak az élelmiszerboltok, de a vásárló fizetheti meg az árát

Mit jelent mindez a piacra nézve?

Nehéz helyzetben vannak az üzletek, hiszen a kereskedők nehezen tudják felmérni a vásárlói igényeket, ha pedig mindenből kétszeres mennyiséget tartanak, az nagyobb veszteséget is jelent számukra.A megfelelő mennyiségű áru beszerzése sokszor nem a kereskedőtől függ, hanem a gyártótól és a mezőgazdasági termelőtől.A piac kiszámíthatatlan, így nehéz hozzá alkalmazkodni.A kereskedők egy része más árucikkek árának emelésével kénytelen kompenzálni az árstopos termékeket, ráadásul már ők is drágábban veszik át a termékeket.Az árstopok nagy terhet jelentenek a kiskereskedelemnek.

Nagy a veszélye, hogy a korábbi években megszokottnál több üzlet fog bezárni, amiben jelentős szerepe van az árstopoknak is. A vásárlók nyilván örülnek a hatósági áraknak, hiszen a nem szabályozott áru termékek hatalmasat drágultak az elmúlt évben. Ha kivezetnék az árstopot, a most hatósági áras termékek is felzárkóznának a többihez

– összegezte a helyzetet Vámos.

Az élelmiszerárstop a jelenlegi szabályozás szerint 2023. április 30-ig lesz érvényben.

The post Árstop: nagy bajba kerülhet a kereskedő, aki rosszul méri fel a készleteit appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés