:

Ha a forint nem is, a magyar útlevél erős maradt

Ha a forint nem is, a magyar útlevél erős maradt

Az elmúlt évek felfordulása, a covid, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja több ország helyzetét is átformálta a világban. Az erős útlevelek listáját azonban öt éve vezeti Japán, Magyarország is a tíz legerősebb között maradt. Elkészült az idei első negyedéves Henley Passport Index.

A londoni Henley & Partners tanácsadó cég 2006 óta készíti el a legerősebb, legutazóbarátabb útlevelű országok listáját. Ahogy a Forbes.com is megírta, azt rangsorolja, mely országok okmányával a legkönnyebb a szabad mozgás a világon, melyikkel van szükség a legkevesebb országba vízumkérelemre. Idén, ahogy öt éve sorozatosan, ismét Japán áll a lista élén, sok a holtverseny is, Magyarország pedig megőrizte helyét a legjobb tízben.

A japán állampolgárok 227-ből 193 úti célt látogathatnak vízum nélkül. A holtversenyben második helyen végzett következő két ország is ázsiai: Dél-Korea és Szingapúr. Mindkettőből 192 országba lehet utazni vízummentesen.

Több ebből Elon Musk most éppen egy TikTok-koppintást vezet be a Twitterre Áprilistól búcsút mondhatunk az ingyenes mobilnetes Facebooknak

Így néz ki a top 10-es lista

Japán (193 ország)Szingapúr, Dél-Korea (192 ország)Németország, Spanyolország (190 ország)Finnország, Olaszország, Luxemburg (189 ország)Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország (188 ország)Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság (187 ország)Belgium, Csehország, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok (186 ország)Ausztrália, Kanada, Görögország, Málta (185 ország)Magyarország, Lengyelország (184 ország)Litvánia, Szlovákia (183 ország)

Az eredmény a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) exkluzív adatai és jelentős belső kutatások alapján készül el. A Henley & Partners tanulmánya szerint egyértelműen szoros a kapcsolat az adott ország gazdasági ereje és az útlevél erőssége között.

Világszerte az útlevelek mindössze 6 százaléka biztosít vízummentes hozzáférést birtokosainak a világgazdaság több mint 70 százalékához, és az országoknak csak 17 százaléka ad vízummentességet a világ 227 célállomásának több mint négyötödébe.

Így alakult a magyar útlevél ereje 2006 óta. Forrás: Henley & Partners

Az első helyen álló japán útlevél vízummentességet biztosít a világ 85 százalékába, és együttesen ezek az országok adják a világgazdaság 98 százalékát. 

A túlsó végen

A lista másik végén, az utolsó helyen Afganisztán áll ismét, mindössze 26 ponttal. Az itt lakók tehát a világnak mindössze 12 százalékához kapnak vízummentességet, mely országok a globális gazdasági teljesítmény kevesebb, mint egy százalékát adják.

Az afganisztáni útlevél tehát 166-tal kevesebb országba biztosít vízummentességet, mint az első helyezett japán okmány.

A 18 éve készülő index történetében ez a legnagyobb globális mobilitási szakadék.

A háború még nem érezteti hatását – papíron

Érdekes módon Ukrajna és Oroszország pontszámaira még nem gyakorolt jelentőst hatást a köztük zajló háború – legalábbis papíron. A friss listán Ukrajna a 36. helyen áll 144 ponttal, Oroszország 13 hellyel lejjebb, a 49. helyen 118 ponttal.

A valóságban természetesen a légtérlezárások és a szankciók következtében az orosz állampolgárok nem utazhatnak át a fejlett országok nagy részén az Egyesült Arab Emírségek és Törökország kivételével.

Ezzel szemben Ukrajna állampolgárai vészhelyzeti jogot kaptak arra, hogy akár három évig is élhessenek és dolgozhassanak az EU-ban, ami növelte az ország egyébként is gyors felfelé jutását a listán: több mint 24 helyet ugrott meg az elmúlt évtizedben.

Ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz, valószínűleg bekerülne a tíz legerősebb útlevelével rendelkezők közé – írja a Forbes.com.

Mások is listáznak

A Henley & Partners listája egyike annak a számos indexnek, amelyet pénzügyi cégek hoztak létre. A Henley Passport Indexe 199 valós időben frissül az év során, amint és amikor a vízumpolitikai változások életbe lépnek – írja a CNN.com.

Az Arton Capital útlevélindexe 193 ENSZ-tagország és hat terület – Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, Palesztin Terület és a Vatikán – útlevelét veszi figyelembe. Szintén valós időben frissül egész évben, de adatait az egyes kormányok portáljainak nyomán gyűjti.

Ezen a listán az első helyen az Egyesült Arab Emírségek áll, Magyarország hat másik országgal – köztük Japánnal együtt – a negyedik helyen van.

The post Ha a forint nem is, a magyar útlevél erős maradt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés