:

Egy baleset miatt a világűrben ragadt három űrhajós

Egy baleset miatt a világűrben ragadt három űrhajós

Egy mikrometeor következtében megsérült az oroszok egyik Szojuz-kapszulája, ezért mentőakció indul a Nemzetközi Űrállomáson ragadt két orosz űrhajósért, valamint amerikai társukért – írja a Reuters.

A szivárgás egy apró – kevesebb mint 1 milliméteres – lyukból ered a Szojuz MS-22 kapszula külső hűtőrendszerén, amely egyike az ISS-hez dokkolt két visszatérő kapszulának, amelyek hazahozhatják a legénység tagjait. A sérült egységet ezért inkább üresen szállítják le. Ehelyett egy alapvetően teherszállítási céllal tervezett indítást hoznak előre:

az MS-23 kapszula felbocsátására várhatóan február 20-án kerülhet majd sor a Bajkonur űrrepülőtérről, pilóta nélküli mentési küldetésként.

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezetője szerint ez azt jelenti, hogy a legénység küldetése meghosszabbodik, bár azt egyelőre nehéz megjósolni, mennyivel. Hozzátette: amennyiben időközben vészhelyzet alakul ki, az ügynökség megvizsgálja, hogy az űrhajó felhasználható-e a legénység kimentésére. Az incidens megzavarta Oroszország Nemzetközi Űrállomáson való tevékenységét, és arra kényszerítette őket, hogy lemondják az űrsétákat, mivel a tisztviselők a szivárgó kapszulára összpontosítanak.

The post Egy baleset miatt a világűrben ragadt három űrhajós first appeared on 24.hu.