:

Küszöbön áll a Dunaferr megmentése, ez a cég lehet a vevő

Erősen érdeklődnek a felszámolás alá került dunaújvárosi vasmű megvásárlása iránt. Az egyik jelölt már egy magyarországi leányvállalatot is bejegyzett, de nem ő az egyedüli versenyző.

Kezdenek felpörögni az események a felszámolás alá került dunaújvárosi vasmű körül. A Portfolio.hu értesülései szerint az elmúlt napokban magas szintű tárgyalások zajlottak le a magyar kormány és a Dunaferr iránt érdeklődő Liberty Steel között. A brit acélipari óriás a magyar kormány tagjaival is tárgyalt, valamint ellátogattak a dunaújvárosi üzembe is.

Elkötelezettségüket az is jelzi, hogy január 10-én egy magyarországi leányvállalatot is bejegyeztettek.

Több ebből Itt a decemberi infláció: közel 27 éves rekord dőlt meg Így indul neki a forint péntek 13-nak

És valóban: az Igazságügyi Minisztérium elektronikus cégjegyzéke szerint a Liberty Steel Central Europe Kft. székhelye a budapesti Andrássy út 100. címen van, egyedüli tulajdonosa pedig egy szingapúri holding. A társaság főtevékenysége a fém- és érc-nagykereskedelem.

Más is érdeklődik

Ma reggel a G7.hu írt arról, hogy a bajba került Dunaferr iránt a leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov is élénken érdeklődik. A Metinvest nevű vállalatbirodalmának vezérigazgatója azt írta Orbán Viktornak címzett levelelében, hogy készek részt venni a Dunaferr reorganizációjában. Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere is tárgyalt a cég képviselőjével.

Ahmetov egyébként az ukrán Forbes becslése szerint továbbra is az ország leggazdagabb embere. Igaz, az orosz-ukrán háború következtében két acélgyárat is elvesztett, becsült vagyona pedig harmadára csökkent.

Felszámolás, leállás, fizetési késedelmek

A Dunaferr ellen decemberben indult meg a felszámolási eljárás a cég adósságai miatt. Addigra már több munkavállaló is felmondott, ráadásul a vállalat a 200 ezer forintnál magasabb novemberi fizetéseket nem is tudta december elején egyösszegben átutalni.

Korábban elkezdték leállítani a Dunai Vasmű kokszolóját is, ami azzal a kockázattal jár, hogy soha többé nem lehet újraindítani. A Portfolio.hu szerint a Liberty Steel Lengyelországból küldött szenet Dunaújvárosba, hogy ez ne történjen meg.

Borítóképünkön a dunaújvárosi ISD Dunaferr nagyolvasztója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

The post Küszöbön áll a Dunaferr megmentése, ez a cég lehet a vevő appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés