:

Örült a forint a rekordinflációnak

Örült a forint a rekordinflációnak

Hiába döntött közel 27 éves csúcsot a decemberi infláció, a forintárfolyam erre a hírre még erősödni is kezdett. Megvan ennek az oka.

Pénteken napközben erősödött a forint árfolyama.

Míg a reggelt még 398 forinton kezdte az euróárfolyam,Addig a jegyzés egészen 395 forint alá erősödött délre.Délutánra ugyanakkor már elvesztette a délelőtti lendületének nagy részét, jelenleg 396,5 forint körül áll az árfolyam a Google Finance adatai alapján. Több ebből Drágulnak a fővárosi közbringák – mutatjuk, hogyan tudsz több mint 50 százalékot spórolni Itt egy terület, ahol még örülhetünk is a rekordinflációnak Forrás és ábra: Google Finance

Miért erősödött?

A délelőtti erősödést a decemberi magyar inflációs adat publikálása váltotta ki. Az áremelkedés első látásra nem alakult túl jól: novemberhez képest 2 százalékponttal gyorsulva 24,5 százalékos volt a drágulás üteme. Erre utoljára majdnem 27 évvel ezelőtt volt példa.

A forint azért kezdett ennek ellenére is erősödni, mert a helyzet lehetett volna sokkal rosszabb is. Szakértők előzetesen jóval nagyobb, 25,8 százalékos inflációra számítottak, de még a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésétől is elmaradt az adat.

Ez egy olyan jelzést adhatott a befektetőknek, hogy mégsem akkora a baj a magyar gazdasággal, mint előzőleg gondolni lehetett

és a vártnál hamarabb elérkezhet az inflációs fordulat, az áremelkedés mérséklődése. Ez egyébként a következő 2-3 hónapban már be is következhet.

Borítókép forrása: Magyar Nemzeti Bank

The post Örült a forint a rekordinflációnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés