:

Az új szuperszámítógép fűti majd a debreceni sportuszodát

Az új szuperszámítógép fűti majd a debreceni sportuszodát

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben, írja az MTI. A Komondor elnevezésű berendezést a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.

Spaller Endre, az ügynökség elnöke az átadón elmondta, a szuperszámítógép 4,7 milliárd forintba került, teljesítménye pedig öt petaflops, ami percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg. Az eszköz szükség esetén bővíthető, az idő nagy részében pedig kutatásokhoz fogják használni, azonban vállalkozások is igénybe vehetik majd.

A fejlesztés a tervek szerint olyan feladatok megoldásában segíthet, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, az egészségügy, az anyagtudomány, az asztrológia, vagy az autóipar.

Az első, jóval kisebb teljesítményű szuperszámítógépet 2011-ben helyezték üzembe az egyetemen, akkor hetven kutató kezdte meg a munkát a berendezéssel. Ehhez képest ma már csak a Debreceni Egyetemen több mint száz kutató használja a szuperszámítógépet.

A szuperszámítógép üzembehelyezése során környezettudatos döntést hoztak a kivitelezők: az eszköz működtetésével keletkező hőt a jövőben a debreceni sportuszoda fűtésére fogják felhasználni. Az ehhez szükséges infrastruktúrát éppen most építik ki, így a debreceni polgármester szerint az épület leválhat a távfűtésről.

The post Az új szuperszámítógép fűti majd a debreceni sportuszodát first appeared on 24.hu.