:
Breaking News

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

A filozófus, közíró, egykori országgyűlési képviselő tavaly októberben vallotta be, hogy gyógyíthatatlan betegséggel küzd. 74 éves volt.

74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus – közölte vasárnap délután a Litera. A hírt a család is megerősítette a Transtelexnek.

A Partizán podcastjában tavaly októberben beszélt arról, hogy – mint fogalmazott – „gyógyíthatatlan betegséggel” küzd.

A TGM-ként is ismert közíró 1948. november 28-án született Kolozsváron. Diplomát a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiából 1972-ben.

Tanulmányai után a kolozsvári Utunk kritikai rovatában volt újságíró 1978-ig, majd Magyarországra települt. Ezt követően az ELTE Bölcsészkarán kezdett tanítani tudományos munkatársként, a nyolcvanas évek második felében pedig az amerikai Yale-en volt vendégprofesszor.

Demokratikus ellenzéki alakként 1985-ben részt vett a monori találkozón, az SZDSZ jelöltjeként 1989-ben jutott be az első szabadon választott parlamentbe. 1992-ben az Országos Tanács elnöke lett, az 1994-es országgyűlési választáson viszont már nem jelöltette magát újra. 2000-ben lépett ki az SZDSZ-ből.

TGM az ezredforduló óta marxistaként tekintett magára, írásaiban a Fidesz- és Orbán Viktor-féle rendszer egyik legnagyobb kritikusaként is ismert volt.

The post Meghalt Tamás Gáspár Miklós appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés