:

Nem perelhetnek csoportosan a kirúgott Twitter-alkalmazottak

Nem perelhetnek csoportosan a kirúgott Twitter-alkalmazottak

Kedvező döntést hozott egy bíró a Twitter számára, melynek értelmében úgy néz ki, nem indíthatnak csoportos keresetet a közösségi médiavállalat azon dolgozói, akik Elon Musk hatalomátvétele után rúgtak ki – írja a Reuters.

A milliárdos október végi hatalomátvétele után nem túlzás azt állítani, hogy hullottak a fejek a közösségi médiavállalatnál: november elején az alkalmazottak felét, nagyjából 3700 alkalmazottat bocsátott el Musk a költségcsökkentő intézkedések keretében, ezt követően pedig további több száz ember mondott fel a cégnél.

Az elbocsátottak közül sokan pert indítottak a cég ellen, mondván nem tartották be a szövetségi munkajogi szabályokat, és nem adtak időben értesítést elbocsátásukról.

James Donato amerikai kerületi bíró pénteken azonban úgy döntött, hogy öt volt Twitter-alkalmazott, akik csoportos keresetet indítottak volna, csupán egyéni bírósági eljárás keretében perelhetik a céget. Ez azonban még nem végleges döntés: arról, hogy az egész csoportos keresetet el kell-e utasítani, csak azután határoznak majd, hogy további három, a perhez csatlakozó korábbi dolgozót is meghallgattak az ügyben.

A felpereseket képviselő ügyvéd, Shannon Liss-Riordan szerint már 300 bírósági eljárásra vonatkozó követelést nyújtott be a Twitter volt alkalmazottai nevében, és valószínűleg még több százat fog. A munkavállalók mind azt állítják, hogy nem kapták meg a Twitter által Musk hatalomátvétele előtt ígért teljes végkielégítést. Néhányan pedig nemi, és egyéb típusú diszkriminációt is emlegetnek.

The post Nem perelhetnek csoportosan a kirúgott Twitter-alkalmazottak first appeared on 24.hu.