:

Már februárban jöhet az újabb szankciós csomag

Fehéroroszország mellett az orosz nukleáris szektort célozza majd a tizedik szankciós csomag.

Megsürgetné az újabb szankciós csomagot Lengyelország, Litvánia és Ukrajna, írja a Politico.eu. A három ország uniós diplomaták szerint arra kéri az Európai Uniót, hogy már februárban fogadja el a tizedik Oroszország elleni szankciós csomagot, ami többek között Fehéroroszország ellen hozna szigorúbb büntetőintézkedéseket, de érintené az orosz nukleáris szektort is.

A tavaly február 24-én kitört orosz-ukrán háború kezdete óta az EU egy sor szankciót vezetett az agresszor Oroszországgal szemben. A Politico egyik forrása szerint az egyéves évforduló lehet a határidő: a diplomata szerint fontos, hogy a tizedik szankciós csomagot még ez előtt elfogadják, de van olyan EU-s forrás is, aki szerint ez már a február 3-i EU–Ukrajna csúcs előtt megtörténhet.

Több ebből Szankciók: nekünk fáj igazán vagy az oroszoknak? – Forbes-vitainterjú a gazdaságunkról Most már hivatalos: Oroszországnak egyelőre jobban fájnak a szankciók, mint Európának

Miről szólnak az új szankciók?

Az új csomag egyik prioritása, hogy az Oroszországra vonatkozó szankciókhoz hasonló büntetéseket szabjon ki Fehéroroszországra, hogy elkerülhető legyen, hogy Oroszország északi szövetségesén keresztül kerülje meg a meglévő kereskedelmi embargókat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erről már tett is arra vonatkozó kijelentést, miszerint az EU szankciókkal készül Oroszország északi szomszédja ellen. (A két ország épp ma kezdett közös hadgyakorlatba.)

A csomag a nukleáris szektort is érinti majd, az intézkedések között szerepelhetnek további kereskedelmi korlátozások, emellett újabb személyek kerülhetnek fel a vízumtilalom és a vagyonbefagyasztás hatálya alá tartozó személyek listájára.

The post Már februárban jöhet az újabb szankciós csomag appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés