:
Breaking News

100 millió euróért adták el a focistát, az ukrán katonáknak is jut a pénzből

A 22 éves Mihajlo Mudrik eddig a téli átigazolási szezon szenzációja, a Sahtar Donyeckből igazolt Londonba, a hétvégén már be is mutatták. A Sahtar elnöke – aki a Dunaferr megmentésében is szerepet kaphat – nagy bejelentést tett.

Ugyan hetek óta téma volt, hogy az Arsenalban köt ki, végül a másik londoni együttes, az amerikai kézbe került Chelsea csapott le az ukrán csatártehetségre, Mihajlo Mudrikra.

Egy nagy szám: 425 millió euró

A mértékadó Transfermarkt 40 millió euróra tartja az értékét, mégis a téli átigazolási szezon sztárja lett Mudrik. Az ukrán csatár 7 évre szerződött a londoni Chelsea-hez, amely 70 millió eurót (27,9 milliárd forintot) fizet érte az ukrán Sahtarnak. A szerződés szerint 30 millió euró (közel 12 milliárd forint) bónusz jöhet még erre különböző feltételek teljesülése esetén. Az külön vicces, hogy a kontraktus 7 éves lejárta után még van opció 12 hónapnyi hosszabbításra. Az azért kijelenthető, hogy bőven áron felül csaptak le a csatárra, az Arsenal viszonylag hamar kiszállt a licitből. Az ukránok nagyon jó üzletet kötöttek.

A Todd Boehly amerikai milliárdos vezette konzorcium nem sajnálja a pénzt a keret megerősítésére: a 2022/23-as szezonban eddig 425 millió eurót költött az új tulajdonos a jelenleg a Premier League 10. helyén szerénykedő csapatra. Ennyit klub még soha nem költött egy idényben játékosokra.

Sajtóhírek szerint egy Chelsea-Sahtar barátságos meccset is lekötöttek az adásvétel részeként. Ez különösen pikáns, mivel épp a háború miatt kényszerült a londoni klub eladására a Kreml-közeli, de évek óta Londonban élő orosz oligarcha, Roman Abramovics.

Heart Azovstal: Ahmetov nagy bejelentése

A Sahtar tulajdonosa és elnöke a leggazdagabb ukrán, Rinat Ahmetov. A nagy üzlet után bejelentette, hogy a vételárból 25 millió eurót (közel 10 milliárd forintot) az ukrán katonáknak és családjaiknak ajánl fel. Elindítják például a Heart Azovstal programot is, amelyben a Mariupol eleste után kapnak segítséget az ostrom miatt szenvedők.

Az Azovstal a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló ukrán iparváros hatalmas acélgyára, amelyet gyakorlatilag a földig romboltak a város ostromának végén az oroszok. A városnegyednyi ipari park pincéiben több száz civil rekedt a város utolsó védőivel együtt. A gyár Ahmetov érdekeltsége volt.

A 11 négyzetkilométeres, stratégiai fontosságú üzem védői végül hősies ellenállás után tavaly májusban adták meg magukat. A közel 1000 katonából azóta sokan visszakerültek Ukrajnában fogolycserével (köztük több tucat tiszt is), de a többség Oroszországban raboskodik ma is.

Sahtar: a csapat Lengyelországban, az akadémia Horvátországban

A Sahtar jelenleg Nyugat-Ukrajnába tette át a székhelyét és az ősszel nagy menetelést mutatott be a Bajnokok Ligájában (BL).

A háború kitörése után a FIFA lehetőséget biztosított a csapat idegenlégiósainak, hogy kompenzáció nélkül klubot váltsanak, a Sahtar a világszövetségtől sem kapott semmilyen kárpótlást. Így pár megmaradt légióssal és főleg ukrán fiatalokkal vágtak neki a szezonnak, és eddig a várakozásokon felül teljesítettek. Ebben nagy szerepe volt Mudriknak is. A BL-ben a hazai meccseiket hosszas utazások után lengyel stadionokban játszották, és végül az Európa-ligába jutottak, így tavasszal folytathatják az európai kupaszereplést. Ez a bevételek miatt is létkérdés a klubnak, amely egészen hihetetlen körülmények között működik a háború miatt.

Az utánpótlás akadémiát például Horvátországba költöztették, a BL-csoportkör sorsolását pedig egy óvóhelyről követték az orosz ágyúzás miatt.

Ahmetov és a Dunaferr

Ahmetov neve felmerült a Dunaferr megmentésében is. Az ukrán milliárdos vagyona nagyot csökkent a háború miatt, jelenleg 4,3 milliárd dollárra teszi az amerikai Forbes. Ugyan rendelkezik egy luxusingatlannak Londonban is, a háború kitörése után is Ukrajnában maradt.

The post 100 millió euróért adták el a focistát, az ukrán katonáknak is jut a pénzből appeared first on Forbes.hu.