:

Pesszimisták a vezérigazgatók, de többségük nem tervez leépítéseket – itt a nagy főnökfelmérés

Pesszimisták a vezérigazgatók, de többségük nem tervez leépítéseket – itt a nagy főnökfelmérés

A vezérigazgatók véleménye a globális gazdasági növekedésről az eddigi legborúlátóbb az elmúlt évekhez képest. 2021-ben és 2022-ben optimisták voltak, akkor több mint kétharmaduk gondolta úgy, hogy a gazdasági növekedés üteme az előttük álló évben javulni fog. Ehhez képest idén évtizedes rekordot döntött a pesszimizmusuk.

A PWC tanácsadócég több mint négyezer vezérigazgatót kérdezett 105 országból az előttük álló kihívásokról. Közel 40 százalékuk gondolta úgy, vállalatuk egy évtized múlva nem lesz gazdaságilag életképes, ha a jelenlegi úton halad tovább, 73 százalékuk szerint a gazdasági növekedés üteme világszerte csökkenni fog a következő 12 hónapban. Ez a tendencia minden szektorban, de különösen a távközlésben (46 százalék), a gyártásban (43 százalék), az egészségügyben (42 százalék) és a technológiai szektorban (41 százalék) is megfigyelhető.

Legyél jobb! Forbes 5 perc olvasás
Öt jel arra, hogy fel kell mondanod – még akkor is, ha válság van
Üzlet Imre-Kandó Eszter 12 perc olvasás
Szeretnénk elérni, hogy Magyarországon 15 éven belül senkinek ne legyen rossz főnöke
Legyél jobb! Forbes 8 perc olvasás
Pesszimisták a vezérigazgatók, de többségük nem tervez leépítéseket – itt a nagy főnökfelmérés

Kínában bizakodóbbak, mint Németországban

 A vezérigazgatók bizalma saját vállalatuk növekedési kilátásait illetően is jócskán csökkent a tavalyihoz képest (-26 százalékpont). A legnagyobb visszaesés most tapasztalható a 2008-2009-es pénzügyi válság óta, amikor 58 százalékpontos csökkenés volt mérhető.

Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezetői a globális növekedéshez képest kevésbé optimisták a hazai növekedést illetően, szemben például az USA, Brazília, India és Kína vezetőivel.

A vezérigazgatók a következő tíz évben több közvetlen kihívást is látnak a saját iparáguk jövedelmezőségét illetően. A megkérdezett vezetők több mint fele (56 százalék) szerint a változó fogyasztói preferenciák hatással lesznek a nyereségességre, csakúgy, mint a szabályozás változásai, a munkaerő vagy a szakképzettség hiánya és a technológiai zavarok.

Nem terveznek leépítéseket

Míg egy évvel ezelőtt a kiber- és az egészségügyi kockázatok okozták a legtöbb aggodalmat, idén a gazdasági visszaesés hatásai foglalkoztatják a vezérigazgatókat. Az infláció (40 százalék) és a makrogazdasági volatilitás (31 százalék) vezetik rövid távon és a következő öt évben is a kockázati tényezők listáját. 25 százalékuk a geopolitikai konfliktusok kockázataitól pénzügyileg is kitettnek érzi magát, míg a kiberkockázatok és az éghajlatváltozás jelentősége némileg csökkent.

A felmérés szerint inkább a vezérigazgatók inkább a működési költségeken spórolnának, mint a munkaerőn.

A válaszadók több mint fele (52 százalék) számolt be a működési költségek mérsékléséről, míg 51 százalék az árak emeléséről, 48 százalékuk pedig a termék- és szolgáltatáskínálat diverzifikálásáról. 

A cégvezetők 60 százaléka azt állítja, hogy nem tervezi a következő 12 hónapban a munkaerő létszámának csökkentését. A túlnyomó többség (80 százalék) pedig azt jelezte, hogy a tehetségek megtartása és a munkaerő elvándorlásának mérséklése érdekében nem tervezi az alkalmazottak fizetésének csökkentését sem.

Több ebből Mi a baj a túl jól hangzó munkakörökkel? „Tízből heten anyának hívtak, még a japán ovisok is” – övék az egyik legnagyobb magánovi, havi 260 ezres díjjal is várólistájuk van

Hogyan készült a felmérés?

A PWC 2022 októbere és novembere között 4410 vezérigazgató részvételével készítette el globális felmérését. A kutatásban szereplő globális és regionális számokat az adott ország vagy régió nominális GDP-jével arányosan súlyozták annak érdekében, hogy a vezérigazgatók véleménye minden főbb régióban reprezentatív legyen. Az ágazati szintű és országos számok a 4410 vezérigazgatót magában foglaló teljes mintából gyűjtött súlyozatlan adatokon alapulnak.

The post Pesszimisták a vezérigazgatók, de többségük nem tervez leépítéseket – itt a nagy főnökfelmérés appeared first on Forbes.hu.