:

A Microsoft szerint ez a jövő, fel is ültek a hájpvonatra

A Microsoft szerint ez a jövő, fel is ültek a hájpvonatra

Lassan tényleg bárki hozzáférhet és használhatja, a tech óriás is állítólag egy zsák pénzt tenne fel a jövőjére. Van, aki szerint háborúkat dönthet el. De mi van akkor, ha a generatív mesterséges intelligencia megint csak akkora lufi lesz, mint amekkora a web3-ból vagy a metaverzumból lehet?

Tele forróbbnál forróbb témákkal a hófödte Davosban hétfőn elrajtolt Világgazdasági Fórum. A világot sújtó élelmiszer- és energiaválságok, vagy épp a hidegháborúval példálózó Szijjártó Péteren túl a mesterséges intelligencia (MI) is visszatérő kérdéskör. Pontosabban a felhasználók párszavas leírásaiból azonnal szövegeket, képeket köpködő generatív MI-rendszerek.

Vagy még azon belül is az elmúlt hetek legfelkapottabb kutatólaboratóriuma, az Open AI, és annak milliós táborral rendelkező csetbotja, a Chat GPT.

Chat micsoda?

A tavaly novemberben megjelent Chat GPT kirobbanó sikerével már tavaly is foglalkoztunk a Forbes.hu-n. Mint összefoglaltuk, a fejlesztés gépi tanulás útján képes párbeszédet szimulálni, tanulni a saját hibáiból és megkérdőjelezni a valótlan előfeltevéseket.

A Chat GPT olyasmit tud, amire eddig egyetlen más keresőmotor sem volt képes. Információkat fogad be és koherens véleményt alkot árnyalt gondolkodást igénylő témákról. Ehhez pedig minél pontosabb paraméterekkel kell a kérdést vagy utasítást bevinnünk neki a felületen.

A csetbot már a megjelenés utáni ötödik napján elérte az egymillió felhasználót, novellától programkódig pedig számos területen alkalmazhatjuk. Talán soha nem ért még el ilyen széles felhasználói kört egyetlen hasonló próbálkozás sem.

Üzlet Madzin Emília 5 perc olvasás
Mi ez a csetbot, ami pár nap alatt felforgatta a világot?

Háborúkat dönthet el

A Reuters tudósítása szerint számos részt vevő tech cég és vezető érintette a Chat GPT és társainak témáját.

Matthew Prince, a Cloudfare kibervédelmi cég vezetője szerint ma már jó társ, és bőven egy junior programozó szintjén tart a generatív MI, ők maguk is használják a munkában.Az adatelemzéssel foglalkozó, kormányzati ügyfelekkel is dolgozó, hadi információtámogatásban is utazó Palantir Technologies szerint az automatizált technológiák kétségkívül a hadiiparban is nagyon hasznos eszközök. Alex Karp vezérigazgató szerint amelyik ország a leggyorsabban vet be MI-t hadicélokra, „az fog diktálni”.

A Microsoft is nagy összegben fogadna rá

Megszólalt az a Microsoft is, aki különösen érintett az Open AI életében. Elvégre a 2015-ben alapított startup egyik korábbi befektetője, 2019-ben egymilliárd dollárt tolt belé a cégóriás. Sőt, mostanság azt pletykálják, hogy a Microsoft újabb tízmilliárd dollár befektetésről tárgyal az Open AI-val 49 százalék részért cserébe. Erről a Forbes.hu-n is írtunk.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Wall Street Journal egyik davosi panelbeszélgetésén arról beszélt:

a Chat GPT-hez hasonló MI-eszközök, funkciók idővel minden Microsoft-termékbe fognak majd kerülni,

alapjaiban fogják majd megváltoztatni ezeket a termékeket, az Open AI fejlesztéseit pedig minél gyorsabban szeretnék a nép és az iparág kezébe bocsájtani.

Jó példa erre a Microsoft tegnapi bejelentése is: hamarosan már az Azure felhőplatformon keresztül sem fogják korlátozni az Open AI-fejlesztésekhez, így akár a Chat GPT-hez való hozzáférést a felhasználók számára.

Nadella azt is elmondta: az MI-eszközök körüli felhajtás alapja nem más, mint az elmúlt évben diktált gyors, exponenciális fejlődés, ami szerinte a jövőben sem fog veszíteni a tempójából.

A nagy lehetőség, vagy csak újabb lufi?

A generatív MI-ben rejlő üzleti potenciálról Nadella úgy fogalmazott: a Chat GPT-hez hasonló eszközök valóban elősegítik az emberi produktivitást és a gazdasági növekedést. Ezért is kell szerinte elfogadnunk technológiát, nem pedig arra gondolni, hogy majd elveszi a munkánkat.

Egy szoftverfejlesztő például MI-vel generálhatja le a kódsorok egy részét, az újságíró pedig Nadella szerint „remek cikkeket írhat majd GPT-modell segítségével”.

Több ebből Szijjártó Davosban: a következő időszak sokkal rosszabb lehet, mint a hidegháború volt Meredeken esik a gáz ára, egyre biztosabbak a készletek

Igen ám, de Nadella nagy álmával többen sem értenek egyet. Az Axios generatív MI-ről szóló összefoglalója szerint

hiába volt az idei CES tech expó egyik legnépszerűbb kategóriája az MI 579 kiállítóval,hiába ömlött tavaly milliárd dollárnyi kockázati tőke az iparágba,és hiába vonz már együttesen több millió felhasználót a Chat GPT és a DALL-E képgenerátorhoz hasonló modellek,a Getty Images stockfotótárban máris tiltják az MI-generált képeket,a Stack Overflow programozói platformon is tiltva van a Chat GPT-vel megírt szövegek vagy programkódok,valamint a New York-i közoktatásban is letiltották a Chat GPT-hozzáférést minden eszközről és hálózatról.

És ahogy azt az Axios is összefoglalja, hiába lenyűgöző a generatív MI-modellekkel most elért teljesítmény, és hiába mondja több elemző, szakértő is azt, hogy ez a tech újabb nagy dobása,

nem mindegy, hogy internet vagy okostelefon méretű forradalomról, vagy inkább a web3-hoz, metaverzumhoz fogható, gyors lecsengésű hájpról lesz-e szó.

Márpedig a tech piacon tényleg mindennél szaporábban váltják egymást a legújabb trendek: ami tegnap még a metaverzum volt, ma pedig az MI, ki tudja, holnapra mi lehet belőle.

A borítóképen Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának egyik panelbeszélgetésén 2019. január 24-én.

The post A Microsoft szerint ez a jövő, fel is ültek a hájpvonatra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés