:

A focimeccs, amire 1 milliárdért adtak el egyetlen belépőt

Jótékonysági árverésre bocsátottak egy „aranybelépőt” arra a gálameccsre, amin összecsap Cristiano Ronaldo és Messi.

Szaúd-Arábia focilázban ég, nem túlzás.

Cristiano Ronaldo csillagászati összegért igazolt a szaúdi bajnokságba az Al-Nassr csapatához,a hétvégén rendezték a spanyol szuperkupa döntőjét (a Barcelona legyőzte a Real Madridot),és most újabb nagy meccsre készülnek Rijádban. A szaúdi bajnokság két élcsapatából, az Al-Nassrből és az Al-Hilalból összeállított ligaválogatott mérkőzik meg a friss világbajnok Lionel Messi klubcsapatával, a Paris Saint-Germainnel (PSG).

A szaúdi csapat kapitánya a 220 millió dolláros fizetésével a legjobban kereső futballistává avanzsáló portugál sztár lesz. A PSG tulajdonosa a most világbajnokságot rendező Katar állami befektetési alapja.

Licit az aranyjegyért

A szaúdi Szórakoztatásért Felelős Általános Hatóság elnöke, Turki Al-Sejk a Twitter-oldalán jelentette be, hogy elkelt az az „aranyjegy”, amit jótékonysági árverésre ajánlottak fel. A befutó Musharraf al-Ghamdi ingatlanmogul lett 10 millió szaúdi riálért (közel 1 milliárd forint). Al-Ghamdi végig vezette a licitet az ajánlatával.

A jegy azért különleges, mert tulajdonosa személyesen találkozhat Messivel és Ronaldóval, valamint fotózkodhat majd a győztes csapattal. A befolyt összeget a szaúdi állami jótékonysági szervezet, az Ehsan kapja. A meccset most csütörtökön játszák majd.

Nem akárkire bízták a sportwashingot

A szórakoztatásért felelős hatóság első embere, Turki Al-Sejk igazi polihisztor. Hazafias verseivel hamar népszerű lett a királyi család körében, de dalszerzőként, íróként is ismert. Legutóbbi forgatókönyvéből született a Cselló című film Jeremy Irons főszereplésével.

Kulcsszerepe van abban, hogy látványos és nemzetközileg is kiemelt eseményeket (sportversenyeket, kiállításokat, expókat) rendezzen Szaúd-Arábia – ezáltal javítva az ország nyugati megítélését. Szaúd-Arábia megítélése ugyanis mélypontra került, miután kiderült, hogy a trónörökös Mohamed bin-Szalmán koronaherceg felelős Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró megöléséért.

A koronaherceg ugyan látványos intézkedésekkel próbálta meg korábban elhitetni, hogy az ország a reformok útjára lép, a ma valósága, hogy Szaúd-Arábiában akár egy kritikus hangvételű kommentért is halálbüntetés járhat. Katar és a focivébé azonban megmutatta, mennyire hatékonyan működik a sportwashing, főleg, ha fociról van szó.

Turki Al-Sejk a művészetek mellett a focit is szenvedélyesen szereti, maga is klubtulajdonos, a spanyol UD Almería tartozik az érdekeltségébe. Szaúd-Arábia megpályázza a 2030-as – már 48 csapatos – labdarúgó-világbajnokság megrendezését.

The post A focimeccs, amire 1 milliárdért adtak el egyetlen belépőt appeared first on Forbes.hu.