:
Breaking News

Az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén építkezne az egyik leggazdagabb magyar

Az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén építkezne az egyik leggazdagabb magyar

Borászatot húzna fel a Balaton-felvidéki Dörgicsén Scheer Sándor, a 17. leggazdagabb magyar, a hazai Mekik tulajdonosa.

A HVG arról ír, kápolnával és villaépülettel is ellátott borászatot tervez építeni a Balaton-felvidéki Dörgicsén Scheer Sándor milliárdos.

Az, aminek hangzik: hírek milliárdos üzletekről, milliárdos cégekről és úgy általában Magyarország milliárdosairól Bánáti Anna tálalásában.

A borászat 8 hektáros területet foglal el, ebből 5,5-en szőlőt telepítettek, két hektáron mandulás lesz, a maradék területen osztoznak a gazdasági épületek, valamint egy étterem kilenc vendégszobával, tíz minivillaépület és egy kápolna is.

Scheer Sándor vagyonát a legutóbbi milliárdoslistánkon 97,2 milliárd forintra becsültük, amivel ő a 17. leggazdagabb magyar. Scheer tulajdonában vannak a magyarországi McDonald’s-ok, és jelentős részesedése van az építőipari Market Zrt.-ben is, Garancsi István mellett. Az elmúlt egy évben az 50 leggazdagabb közül ő növelte a legnagyobb mértékben a becsült vagyonát.

Több ebből Itt a Forbes legújabb milliárdoslistája – már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar Milyen ma egy átlagos magyar milliárdos? Idős férfi, akinek a vagyonát eszi az infláció

Az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegye

Scheerék az önkormányzatot már meggyőzték, a négy képviselő és a polgármester támogatja a projektet, már csak el kell fogadni a helyi építési szabályzat módosítását, ami a falu külterületén

kizárólag Scheeréknél tenné lehetővé a jogszabály adta legnagyobb, legfeljebb 3 százalékos beépítést.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők a lehetséges kétszintes építményekkel akár 4000 négyzetméterben is gondolkozhatnak.

Pflanzner Sándor polgármester azzal érvelt a HVG-nek, hogy habár a környezeti terhelés minden beruházásra igaz, de a befektetők – sok szőlőhegyi pincétől eltérően – csatornázzák a területet, vállalják az egyik történelmi templom rendbehozatalát, a faluház kitatarozását, valamint járda és zebra létesítését. A Dörgicsei Szőlőhegyért Civil Társaság viszont aggódik, nyílt levélben minősítette „eltúlzottnak, léptékét tévesztettnek és feleslegesnek” a beruházást. „A probléma megértéséhez nem hagyható figyelmen kívül, hogy az Art&Wine nagyberuházás nem egy városban vagy a semmi közepén fog megvalósulni, hanem az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén” – írták a HVG-nek.

Az Art&Wine névre keresztelt projektben Scheer üzlettársa a Pomo d’Oro tulajdonosai, Gianni Annoni és testvére, Annoni Gergő, valamint a vendéglátásban érdekelt Szini Béla.

AZ 50 LEGGAZDAGABB MAGYAR

Megjelent a Forbes januári lapszáma, ahol 30 oldalon keresztül mutatjuk be az ország 50 leggazdagabb emberét. A lista rövidített, online verziójába itt tudsz belelapozni.

The post Az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén építkezne az egyik leggazdagabb magyar appeared first on Forbes.hu.