:
Breaking News

Azokon a gyerekeken segítenek, akikről csúnyán elfeledkezett a társadalom – megvan Az Év Filantrópja díj nyertese

Azokon a gyerekeken segítenek, akikről csúnyán elfeledkezett a társadalom – megvan Az Év Filantrópja díj nyertese

A Forbes évindító gáláján először osztottuk ki a Bridge Budapest Egyesülettel közösen alapított, Az Év Filantrópja díjat.

„Nem az a lényeg, hogy mennyit adtunk, sokkal fontosabb, hogy magunkat adtuk. És mondhatjuk, hogy teljesen önzésből tettük, mert boldoggá tesz minket, hogy 194 nevet fel tudunk sorolni, olyan gyerekekét, akikről csúnyán elfeledkezett a társadalom, és nincs velük anya és apa, aki büszkélkedne velük. Most rájuk irányul a reflektorfény” – mondta Wirtz Ágnes, a Világszép Alapítvány létrehozója, aki férjével együtt átvehette Az Év Filantrópja díjat.

Albrecht Wirtz és Wirtz Ágnes 2006-ban költöztek haza Németországból Magyarországra, hogy itt megvalósítsák közös álmukat: alapítványt gründoljanak és intézeti gyerekeket segítsenek. Azóta évi százmillió forint körüli összeget költenek a családi kasszából balatoni táboroztatásra, mentorokra, akik lelkileg támogatják a gyermekotthonokban felnövő gyerekeket, valamint a legkülönfélébb programokra, amit a Világszépjeiknek szerveznek. „Talán nagy szavaknak hangzanak, de végül is mindig erre készültünk, és

amikor először ültem a gyermekotthonban a gyerekek között, azt éreztem, a világon sehol máshol nem szeretnék lenni” – mondta Ágnes.

Férje egy 150 éves német családi vállalat ötödik generációs örököseként tíz évet eltöltött a cégnél, aztán végül úgy döntött, inkább eladja részesedését, hogy megvalósítsák Ágnessel közös álmukat, méghozzá Magyarországon. „Azt gondoltam, a cég nagyon jól ellesz nélkülem is. Nem voltam a helyemen, a nagybátyámmal együtt vezettem, aki elég erős vezető volt” – mesélte a díjátadón Albrecht Wirtz. Az alapítvány mellett létrehozták a Villa Bagatelle bisztrót, amelyhez nemrég butikhotelt is építettek Budán.

Fontos, hogy látszódjon

„A filantrópiával kapcsolatban még mindig egyfajta szemérmesség jellemző, sokan azt gondolják, hogy nem illik beszélni róla, mi meg úgy véljük, fontos, hogy látszódjon, hogy jó példát mutassunk” – indokolta a díj létrejöttét Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.

A Forbes Magyarország és a Bridge Budapest csapata tavaly ősszel határozta el, hogy összefognak és tesznek azért, hogy egy évben legalább egyszer megtalálják azt a nagylelkű embert, aki olyan mintát mutat az adományozás terén mások számára, amit érdemes lenne követni azoknak, akik erőforrásaik bőségéből fakadóan ezt megtehetik. Tesszük ezt éppen akkor, amikor a gazdasági helyzet jelentősen romlik, és az amúgy is alulfinanszírozott kezdeményezések is egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek.

Mostantól minden évben őlyan magánember vagy család kaphatja a díjat, aki 

rendszeres, következetes, hosszú távra elkötelezett adományozó; nem kizárólag a cége bevételéből költ kezdeményezésekre, hanem a magánvagyonából is, és ennek jelentős a mértéke; tartósan (legalább 4 éve) támogat legalább egy kezdeményezést; a támogatás nagysága számít, de inkább annak aránya, hogy ez a lehetőségeihez mérten mekkora összeg;civilszervezeteket, kulturális kezdeményezéseket támogat; nem ad hoc és/vagy kampányszerűen; a támogatásának köszönhetően megvalósulhatott nagyobb hatású projekt a támogatott kezdeményezésnél; a magánvagyonát vállalható módon építette.

Ott leszünk mellette tíz év múlva is

A gálán adományokat is gyűjtöttünk a jelenleg évi 210 millió forint költségvetésű Világszép Alapítvány krízisalapjába. Ágnes elmondása szerint ezt a pénzt olyan helyzetekre fordítják, amikor például valakinek lakhatási segítség, vagy egyszerűen ennivaló kell. „Sokan inkább valami új, csilivili dologra adományoznak szívesen, mi meg azt mondjuk az összes gyereknek, aki velünk kapcsolatba került, hogy ott leszünk mellette holnap, holnapután és tíz év múlva is, bármi történjék.

Fontos ígéret nekik, hogy mindig lesz valaki, aki megkérdezi, hogy vannak, és segít nekik, amikor kell.”

Különdíjat kapott Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, aki jövedelmének tíz-húsz százalékát fordítja támogatásra évtizedek óta. A jótettek támogatási összege így több százmillió forintos nagyságrendű.

A Wirtz házaspárról készülő portrécikk a hamarosan megjelenő februári Forbesban olvasható majd.

Legyél jobb! Imre-Kandó Eszter 9 perc olvasás
Az iskolán kívüli integráció hiánycikk – így tanítanak a civilek gyerekeket az együttműködésre
Legyél jobb! G. Tóth Ilda 6 perc olvasás
„Mint egy könnyű drog, olyan volt, ahogy jöttek egymás után az sms-ek” – egy civil összefogás már hárommilliót gyűjtött menekültek elszállásolására
Zöld G. Tóth Ilda 7 perc olvasás
Lecsapoltam a miniszter medencéjét, majd egy parkban ücsörögtem – bilincsben vittek be az őrsre

A borítóképen Albrecht Wirtz és Wirtz Ágnes. Fotó: Kálló Péter/Orbital Strangers

The post Azokon a gyerekeken segítenek, akikről csúnyán elfeledkezett a társadalom – megvan Az Év Filantrópja díj nyertese appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés